Årets vinskörd i provinsen Málaga startade första veckoslutet i augusti. Det var tre veckor senare än ifjol. Druvorna som skördas går till vinproduktion och bordsdruvor. Skörden håller på mellan 15 till 20 dagar. Av Ola Josefsson

Det är en glädjens tid när vinskörden infaller. Flera byar i inlandet som Cómpeta, Mollina och Manilva firar med vinskördardagar. Runt Moclinejo, Almáchar och El Borge i Axarquía-området öster om Málaga inleddes skörden av moscateldruvan första veckoslutet i augusti. I mitten av augusti inleddes skörden runt Cómpeta och Sayalonga. Sedan fortsätter det i Mollina, Manilva och runt Ronda. I varje distrikt pågår skörden mellan 15 till 20 dagar.

Normal mognadsprocess
Ifjol drog skörden igång den 24 juli. Regnen som föll mellan februari och april, den kalla våren, låga temperaturer nattetid och att det tog lång tid innan första värmeböljan infann sig drog ut på starten med tre veckor i år vilket inte är negativt.
Dessutom har vinodlingarna runt Málaga klarat sig från hageloväder som andra distrikt i Spanien drabbats av vilket jag skrev om i förra numret.
Enologen Juan Muñoz vid Bodega Antonio Muñoz Cabrera-Dimobe som ligger i Algamiz mellan kommunerna Cútar och El Borge säger att druvorna har utvecklats normalt i år.
Mognadsprocessen har varit normal. I år har vi inga ”brända druvor” som andra år på grund av hög värme. Druvorna är av god kvalitet och vi räknar med en produktionsökning på 15 procent, säger Muñoz i en intervju i Diario SUR.

Mulåsnor
De druvor som skördas först går till framställning av torra vita viner och mousserande med ursprungsmärkning Sierras de Málaga. Skörden av druvor i Axarquía är komplicerad då vinstockarna växer på terrassodlingar i mycket branta backar ibland med en lutning på hela 70 procent.
Tack vare mulåsnor som kan ta sig fram i den svåra terrängen går det att transportera druvorna. De som skördar bär lådor på sina axlar. Druvorna tippas i stora korgar som hänger utmed mulåsnornas sidor.
Vin är en jordbruksprodukt. Produktion är ett gammalt hantverk som följer en noggrann process som knappast har genomgått några större förändringar sedan människan började framställa vin. Å andra sidan krävs det en stor insats och expertis.

Jordbrukssektorn räknar med att 7.500 ton druvor går till vinproduktion och 900 ton till bordsdruvor eller ätdruvor. Kilopriset i augusti låg i början på 2,40 kilo.
Officiellt har provinsen Málaga 4.148 hektar odlingar av druvor. 1.954 hektar är för druvor till vinproduktion, 1.689 hektar är till produktion till russin och 505 för ätdruvor.

Russinproduktion
Det kan också tilläggas att produktionen av russin är stor i provinsen Málaga. Enbart i Axarquía-området produceras 400.000 kilo russin om året med ursprungsmärkningen D. O. Pasas de Málaga som blev registrerat 2013. Omkring 3.000 familjer är ekonomiskt beroende av russinnäringen.
Det är moscateldruvan som blir till russin. Utvecklingen på området har faktiskt gått bakåt. Sedan 1980 har ytan i Axarquía där druvor för russin odlas minskat 85 procent från 13.000 till bara 1.900 hektar. I stället har det planterats mango.
95 procent av alla russin framställs öster om Málaga. Återstående fem procent i Manilva.