Jag besökte Manilva tidigare i somras och passade på att köpa några flaskor. Dessutom har Svenska Magasinets Madeleine Öberg besökt Mallorca som gör utsökta viner. Jag skickade bud efter några trevliga flaskor. Kanske tänker du göra en tripp dit så vi bjuder på Mallorcatips. Av Ola Josefsson

Nilva moscatel de Alejandría
Ett ekologiskt, ungt, torrt vitt vin på druvan moscatel de Alejandría som skördat vid Viña del Peñoncillo mellan Sabanillas och Manilva på västra Costa del Sol. När vi tänker moscatel så tänker vi i regel på söta dessertviner. Men detta är något annat.
Ett torrt och fruktigt vin som passar utmärkt till den lokala fisken från Medelhavet eller till skaldjur, ris, pasta med inslag av havets frukter. Fruktigt med förnimmelser av vita blommor. Nilva fick tidigare i år utmärkelsen Oro (guld) vid Monovino 2018.
Vid Bodega Nilva går det att göra studiebesök med provsmakning. Mer info hittar du på nilva.es.
Det finns att köpa i den lilla vinshopen Vinoteca La Mar de Vinos på calle Bolivia 1 i Sabanillas. Pris: 10,05 euro.

Maciá Batle 1856 2015
Har du varit på vinresa till Mallorca? Faktum är att den soliga Medelhavsön gör fantastiska viner. Min kollega Madeleine Öberg reste dit. Jag frågade lite försynt om hon kunde ta med några flaskor hem. Kan du leta efter dessa, frågade jag. Hon hittade dem. Sådana jobbarkompis uppskattar jag mycket.
Jag har hört gott om Bodegues Maciá Batle i Santa Maria del Cami som är en av de större producenterna på ön. Jag har aldrig varit där. När jag hade provat vinet och twittrat svarade en svensk följare: ”Ett trevligt lantställe, vingård med många goda sorter”. Det betyget har jag hört några gånger.
1856 kostar cirka tio euro och får ständigt höga betyg i vinguiden Guía Peñín. Det är gjort på druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah och Manto Negro och Callet som är Mallorcas lokala druvor. Har legat tolv månader på franska fat.
En vacker körsbärsröd färg med en kant av färg som granatäpple. Doftar bergsörter, mogna frukter och förnimmelser av blommor. Behaglig smak som håller i, bra struktur av mogna frukter.

Ses Nines Negre 2017
Ett ungdomligt, lokalt och traditionellt vin från Mallorca med smak och karaktär. Gjort på druvorna Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon och de lokala druvorna Manto Negro och Callet. Kostar runt tio euro och ständigt höga betyg i Guía Peñín. Produceras på Celler Tianna Negre i det lilla lokala vindistriktet DOP Binissalem mitt på ön bara några mil från Palma.
Känner i detta vin markens doft som är så ren och stark med förnimmelser av örter som växer i bergen och mineraler. Fruktigt och välbalanserat. Behagfullt vin i gommen med något kryddigt avslut som faller mig på läppen.

Kan förresten tillägga att i den mycket läsvärda boken ”Vino! Älskade spanska viner” ägnar författaren Johan Franco Cereceda ett kapitel åt öparadiset Mallorca som lockar ny turism, nämligen vinturism. Numera görs det fantastiska viner på Mallorca på druvorna Manto Negro och Callet och vita på Moll och Parellada.
Det finns ett tjugotal intressanta producenter som alla gör kvalitetsviner i den högre skolan.