Nu har Försäkringskassan öppnat sitt första kontor i Spanien, den i folkmun kallade fuskenheten. Som Svenska Magasinet tidigare har berättat är satsningen ett led i den ökade kontrollen av fusk med socialförsäkringen Av Anders Trense

Förtidspensionen är ett minne blot. Naturligtvis finns förtidspension, men det heter numera sjukersättning. Redan från nyåret 2003 ändrades namnet. Dock, det är inte bara namnet som ändrats.

Vad kan du göra?
Viss del av regelverket och synen på sjukersättning har också ändrats. Förr var huvudfrågan om du skulle få förtidspension, om du var sjuk.
Nu diskuterar man mera med personen i fråga, vad kan du göra? Ett exempel: Du kan sitta i rullstol, men ändå utföra en del jobb. Du kan kanske inte gå tillbaka till ditt gamla jobb, men vad kan du göra istället?
Sjukersättning behöver inte heller vara för evigt, den kan vara tidsbegränsad och kan ibland också omprövas.

Torrevieja
Två som verkligen kan det här är Magnus Tingström och Linda Joelsson. De är anställda på Försäkringskassans utlandskontor på Gotland och jobbar nu med ett tvåårigt projekt. Projektet startade den i början av 2006 och skall vara klart vid slutet av detta år.
Svenska Magasinet träffar dem på ett tillfälligt kontor, som Försäkringskassan har på Skandinaviskt Centrum, Calle La Loma 37, i Torrevieja. Här kommer de att vara till den sista maj, men eventuellt återkommer de till hösten.

Annons

Varför detta projekt?
-Under 2005 tog dåvarande regering ett beslut, som gick ut som ett så kallat regleringsbrev till många myndigheter i Sverige, bland annat Försäkringskassan. Uppgiften var att ”minska felaktiga utbetalningar i trygghetssystemet”, säger Magnus Tingström.
Försäkringskassan tillsatte bland annat under året 2006, 300 nya tjänster som skulle arbeta med kontroll och misstänkta brott. Detta projekt genomfördes dock med öronmärkta pengar.

Varför just Spanien?
-Dels därför att Spanien tillhör den Europeiska Unionen och det finns möjligheter till samarbete mellan myndigheter i dessa länder. Dels också för att många utlandsboende som får hel sjukersättning från Sverige bor i Spanien, drygt 700 personer. I projektet ingår även Frankrike, där siffran är drygt 100, säger Linda Joelsson.
I Sverige har Försäkringskassan möjlighet att genomföra uppföljningssamtal med dem som har sjukersättning. De som bor utomlands har av naturliga skäl hamnat utanför detta, där av projektet.

Arbetsförmågan betonas
Försäkringskassan tittar som tidigare dels på det medicinska underlaget hos en individ, men dessutom på personens arbetsförmåga. Vilka möjligheter finns för individen att rehabiliteras, omskolas eller arbetsträna?
Att bevilja en person sjukersättning skall föregås av flera alternativa steg, för att komma tillbaka till arbetslivet. Arbetsmöjligheterna skall ses utifrån hela arbetsmarknaden och inte bara till ditt tidigare arbete.

Misstänkta brott i Spanien
Naturligtvis förekommer det felaktigheter i utbetalningarna. Det kan vara fel i handläggningen, men det kan även handla om brott mot socialförsäkringen.
Försäkringskassan får ständigt in anmälningar om människor, som har sjukersättning, förtidspension, och som arbetar. Man kan bli återbetalningsskyldig upp till tio år tillbaka.
Det ska inte förnekas, att några av dessa anmälningar gäller Spanien. Dessa anmälningar måste självklart utredas, så att trovärdigheten för det svenska trygghetssystemet kvarstår.

Brev
Under sommaren 2006 sände Försäkringskassan ut brev till samtliga med sjukersättning, förtidspension, i Spanien. Det gällde frågor om hälsotillstånd, förbättringar eller försämringar, fritid, bisysslor, studier och annat?
Det är detta som nu följs upp med samtal. Magnus och Linda träffar i första hand personerna på kontoret, men åker även hem till vissa. Det innebär att de inte alltid är på kontoret.
Onsdagar mellan 15-17 är kontoret alltid bemannat. För övrigt är alla alltid välkomna med frågor, när Magnus och Linda inte sitter i möte.

Respons
Försäkringskassan i Sverige har tittat mycket på den norska motsvarigheten, Tryggekontoret i Alfaz del Pi. Magnus och Linda ska under den här perioden träffa sina norska kollegor och utbyta erfarenheter.
Enligt uppgifter till Svenska Magasinet har responsen varit mycket god, folk kommer och ställer frågor, till exempel allmänna frågor om socialförsäkringen. Totalt rör det sig om runt 700 personer som ska kontrolleras i Spanien.
En del bor i Alicante-området, en annan koncentration finns i Málaga, men det är spritt över hela Spanien. Senare ska Spanienprojektet utvärderas och då bedöms också om ett kontor ska finnas permanent här.