Att fly från höstrusket in i biosalongen är kanske inte det första man tänker på när någon pratar om Costa del Sol. Trots detta finns ett antal intressanta och ansedda filmfestivaler att besöka på den spanska Solkusten. Något som lämpar sig väl både för filmfantasten eller den som vill ta en paus från värmen i en sval biosalong. Här kommer en snabbgenomgång av de festivaler du kan besöka i området under hösten och den kommande våren. 

Först ut bland höstens filmfestivaler är Marbella International Film Festival som hålls från den femte till den nionde oktober. Personerna bakom vill att festivalen ska vara en tillställning där filmskapare från hela världen får chansen att visa upp sina verk i en mer kommersiell miljö. De vill hjälpa människor med talang att visa upp sig för personer som kan finansiera deras projekt. Den är förhållandevis ny då den startade 2006 men har växt sig större för varje år som gått. Festivalen utgår från lyxiga Hard Rock Hotel Marbella och filmerna visas i det moderna biokomplexet Red Dog Cinema

Den spanska filmhösten fortsätter sedan med Festival de Sevilla mellan den fjärde och den tolfte november. Festivalens strävan är att visa upp ny europeisk film av högsta kvalitet samtidigt som den vill behålla kontakten med den vanlige biobesökaren. Hit kommer några av Europas mest spännande filmskapare och besökarna har chansen att prata med dem om deras skapande under olika seminarier. 

Den elfte november slår sedan dörrarna till Huelva Ibero-American Film Festival upp. Den har varit igång sedan 1975 och är världens äldsta festival för iberoamerikansk film. Festivalen pågår mellan den elfte och den artonde november och är en perfekt plats för den som vill se spännande film från spansk- och portugisisktalande länder i Sydamerika. På festivalen delas en rad olika priser ut, det tyngsta av dessa är Colón de Oro som går till den bästa filmen. Huelva är en hamnstad som ligger nära Medelhavet och den portugisiska gränsen. 

För den som gillar Science Fiction, Fantasy och Skräck finns en perfekt tillställning i Malaga under november månad. Mellan den tionde och den artonde hålls Fancine Malagaeller The Fantastic Film Festival of the University of Málaga – som den egentligen heter. Festivalen har varit igång sedan 1990 och är den enda internationella i sitt slag som finansieras av ett universitet. På schemat står en blandning av gamla och nya filmer och det finns även många aktiviteter att prova på. 

Tidigare i år hölls Festival de Malaga och Festival de Cine Africano. De är båda årliga festivaler som återkommer våren 2023. Festival de Cine Africano hålls i Cordoba och är en ypperlig chans att se ny afrikansk film.