Staden Murcia har seglat upp som en intressant och spännande destination för älskare av god mat. Murcia är både en stad och region med nästan en halv miljon invånare. De utmärker sig för bra råvaror i ett utmärkt klimat som ger färska frukter och grönsaker året om. Murcia ligger i sydöstra Spanien mellan de populära kusterna Costa del Sol och Costa Blanca. Av Ola Josefsson

Sedan 2012 utses Capital de la Gastronomía i Spanien. Logroño (2012), Burgos (2013), Vitoria (2014), Cáceres (2015), Toledo (2016), Huelva (2017), León (2018) och Almería (2019). Nu är det dags för Murcia som hamnar i rampljuset för matgäster och turister med smak för det goda.

Regionen Murcia är en viktig turistdestination. Några kända platser är Cartagena, Lorca, Mazarrón, Moratalla, Bullas och Águilas. Men faktum är att regionstaden Murcia är relativt okänd för de flesta när jag frågar runt bland svenskar.

Det är en plats att passera eller göra ett kortare stopp vid på färden mellan Costa del Sol och Costa Blanca, resonerar kanske de flesta. 2020 finns det anledning att planera in ett besök i Murcia då gastronomin är en av de främsta anledningarna till att besöka platsen som har ett utmärkt kulinariskt erbjudande.

Annons

Temat för matåret är ”La huerta de los 1.001 sabores”, fritt översatt, kolonilotten med 1.001 smaker. Satsningen lär överraska vissa. Faktum är att när juryn skulle gå igenom Murcias kandidatur så fastnade de för den traditionella äktheten som regionen står för.
Det är en kreativ, innovativ satsning med evenemang som sticker ut. De står för en kulinarisk variation dessutom mycket attraktiv inom alla aspekter, skrev juryn efter att valt Murcia. Gastronomiska dagar, museer, matlagningsevenemang, tävlingar och festivaler med frukt, grönsaker, viner, ris, kött och fisk kommer att få framträdande platser.

Den matglade som besöker Murcia tänker i första hand på Cabaña Buenavista i El Palmar strax söder om Murcia. Det är här som restaurangchefen Pablo González-Conejero arbetar, han som är känd för två Michelinstjärnor.
Det finns fler Michelinkrogar i området. En halvtimme med bil så når du den gamla hamn– och örlogsstaden Cartagena och restaurangen Magoga med kokerskan María Gómez som blev belönad med en Michelinstjärna hösten 2019.

Förutom att låta gomseglet svaja med god mat och gott vin från trakten finns det även en hel del historiska kulturskatter. Som i de flesta regionstäder i Spanien hittar vi även i Murcia en katedral eller catedral de santa María som den heter här. Den tog nära 400 år att bygga, från slutet av 1300-talet tills den var klar i slutet på 1700-talet.

Vid restaurangtäta Plaza Cardenal Belluga hittar vi även Murcias tapasbarer. Runt kommunhuset, palacio Episcopal, calle Trapería och calle Platería ligger några av de mest populäraste gatorna att besöka. Traditionella rätter som grillat lamm från Murcia, ”empanadillas”, piroger, och ”pasteles de carne”, köttfärslimpa, intas med ett lokalt vin eller öl.
På vintern är det ”los michirones” som gäller, en typisk gryta med bönor kokta med ben från skinkan, chorizo och lagerblad. Trots att du befinner dig en bit från havet finns det även rätter på musslor, skaldjur och grillad bläckfisk.

Andra trevliga lokala matställen hittar vi längs avenida de Alfonso X El Sabio mera känd som ”el tontódromo” som löper mellan torgen plaza de Santo Domingo y plaza Circular.
Här finns ett brett gastronomiskt erbjudande med traditionella restauranger. Cafégatan heter calle Pérez Casas med trevliga konditorier och en och annan tapasbar.
Snabbmatsrestaurangerna ligger på plaza Santo Domingo med pizzerior, chokladaffärer och kaféer. Barnfamiljer trivs och träffas gärna på plaza Julián Romea med sina mindre restauranger. Mysig atmosfär perfekt för barnfamiljer.

I Gamla stan eller casco antiguo ser vi den arabiska muren som byggdes för att försvara staden på 1100-talet. Här ligger kyrkan Santa Eulalia i barock rokokostil från 1700-talet. Nära inpå ligger tjurfäktningsarenan plaza de toros de La Condomina där det hålls tjurfäktningar inte minst under ferian i september. Även i dessa kvarter hittar du traditionella restauranger med utmärkta råvaror.

Plaza de las Flores i Gamla stan är en mycket populär träffpunkt för lokalbefolkningen när kvällen ska inledas med en aperitif. Fram till 1800-talet var torget känt under namnet plaza de los Carniceros, på grund av alla köttaffärer och slaktare, så kallade ”gremio cárnico” arbetade här.
Utmed de små gatorna som leder fram till torget plaza de las Flores finns utmärkta tapasbarer som lockar den yngre publiken. Ine långt härifrån ligger marknaden Verónicas där du hittar lokala produkter.

Murcia är även universitetsstad och universitetsområdet heter Campus de la Merced med fakulteten juridik och filosofi som är de äldsta i Murcia. Runt universitetet är det en skön stämning och priserna är lägre än inne i Gamla stan vilket lockar studenterna.
Barerna ligger i riktning mot floden río Segura och fram till plaza San Juan. Det är ett varierat utbud även av utländska specialiteter till acceptabla priser.

Fler tips på Twitter:
@Murcia_Gastro
@1001SaboresRM

Vin från Murcia
Tänker du besöka Murcia så har du även några intressanta vinproducenter som väntar. Regionen har två vindistrikt, Bullas och Yecla. Distrikten är ganska okända vilket gör att priserna generellt är fortsatt låga. Du får mycket vin för pengarna.
I Yecla i norra delen av regionen växer i huvudsak en nära släkting till druvan Monastrell som heter Mayoritaria. Som vi tidigare har berättat har den stora världen fått upp ögonen för lilla Yecla som bara har nio producenter. Hela 91 procent av deras viner går på export till utlandet. Huvuddruvan Mayoritaria står för 85 procent av odlingarna.
Framstående producenter i Yecla är Bodegas Antonio Candela och Bodegas Castaño. Barahonda gör också prisvärda viner.
Besöker du vindistriktet Bullas i västra delen av regionen bör du inte missa Bodega Balcona som gör ett par utmärkta viner på druvan Monastrell. Det gäller även Bodegas Lavia som överraskar vinvärlden ständigt med sina utmärkta röda viner också på druvan Monastrell.
Några andra prisvärda bodegor är Bodegas del Rosario och Bodega San Isidro.
Senaste skörden i Bullas gav 3.500.000 kilo druvor och 1.500.000 flaskor. 51 procent av vinproduktionen i Bullas exporteras till utlandet bland annat till Storbritannien, Tyskland och Danmark.

Vintipsen
Lavia Origen 2014 från producenten Lavia i Bullas. 21 euro, lite i dyraste laget kanske, men ett mycket bra vin på Monastrell.
Partal 2016 från Bodegas Balcona i Bullas. 16 euro. Druvan är Monastrell.
La Purísima old vines från producenten La Purísima i Yecla. Framställt på druvorna Monastrell (85%) samt på Syrah och Garnacha. 11 euro. Ett mycket trevligt vin. Samma producent gör även La Purísima Premium på Monastrell (95%) och Garnacha. Pris: 18 euro.