Vad behöver åtgärdas efter sommarhettan och vilka idéer kan vara vettiga att ha med sig in i höstens planering? Näring är alltid bristvara efter tillväxtsäsongen och att tillföra långtidsverkande sådan i krukor ger växterna en skjuts och många bjuder även på en extra blomning. Trädgårdskribent Susanna Nevhage
e-post: info@susannasgardendesign.se
www.susannasgardendesign.se
Att byta jord och till större krukor är något jag hellre skulle spara till vårvintern. Däremot kan en del växter behöva klippas ner, döda och torra grenar städas bort och det vildvuxna uttrycket kan tämjas en aning. Detta kan även det bjuda på en extra blomning hos många arter. Här kommer dock konsten att inte städa ihjäl sin trädgård in. Att klippa och sedan ta bort allt växtmaterial till tippen lämnar inget eller mycket lite till maskar och mikrobiologiskt liv att mumsa på. Det betyder att man får en näringsfattigare jord med syrebrist. Det här med syrebrist leder även in på hur maskar och andra organismer gräver i marken och luckrar den på ett väldigt organiskt sätt. Jorden blir porös och kan i sin tur hålla mer vatten, likt en tvättsvamp. Detta till fördel för både växterna och i att förhindra de våldsamma syndafloderna som vi utsätts för varje vinter. Stora mängder regn på väldigt kort tid behöver kunna absorberas av marken för att inte orsaka skador som vi vet kostar både samhället och privatpersoner mångmiljonbelopp. Alla kan bidra till att undvika detta och jag vet att det kanske låter som en ynka insats på ett enormt problem men ni vet vad man säger, många bäckar små, blir en stor å.
Grön bas
Ta en titt i trädgården nu efter en varm sommar, ser det frodigt och härligt ut så är förmodligen jorden i vettigt skick. Ta även en titt på vattenräkningen, behöver vattenspridarna gå vareviga dag så finns det förbättringar att göra. Både på jordstruktur och hur den täcks. Detta har jag nämnt tidigare
och jag kommer fortsätta trycka på det, för det är helt avgörande i vattenfrågan. Är jorden bar försvinner nästintill allt vatten i avdunstning, speciellt om det är en torr och kompakt jord som inte låter vattnet sippra ner på djupet.
Om man önskar en långsiktigt snygg trädgård ska man satsa på en grön bas som inte är alltför törstig. Du undviker mycket skräpande som blommande växter uppenbarligen bidrar med. Inte bara när de blommat över utan även fruktsättning och för att inte tala om savandet som klibbar ner golv, möbler, poolen och bilar. En grön bas känns alltid elegant och med några få blommande exemplar på väl utvalda tider känns det ändå föränderligt och spännande. Gillar man att vara aktiv i trädgården kan man med fördel plantera blommande växter krukor som kan flyttas runt beroende på säsong och humör. Inslaget av en vacker kruka i en grön miljö är dessutom många gånger en riktig höjdare. Ett sätt att designa utan blomning är med olikfärgade blad tex rödbladiga, blåtonade eller varför inte variegerade blad (vitgröna eller gulgröna). Var försiktig med dessa dock då de lätt ger ett rörigt intryck om de används för återkommande på en mindre yta eller bara i för liten volym. Stora penseldrag är alltid bäst. Tänk lager och olika höjder, strukturer som framhäver varandra utan att konkurrera och framförallt rätt växt på rätt plats. Ingen trädgård med brunbrända eller slokande blad har vunnit några utmärkelser. Prunkande och friskt är nyckeln. Många av de vackraste gröna bladväxterna trivs i en ljus skugga och slipper helst de stekande strålarna sent på eftermiddagen. Så klart kan man få en tropisk grönska även på soliga platser men den kommer vara vackrare och mer långlivad med lite skugga delar av dagen. Detta kan skapas med vackra material likt bambu-jalusier antingen som tak eller väggar, större träd med utbredd krona eller kanske en pergola för extra rumskänsla. Skuggan hjälper givetvis till att behålla lite mer fukt i marken och därmed ännu mer prunkande grönsaker!
En trädgård är inte statisk som ett inrett hus, det kräver långsiktig planering och kontinuerlig utveckling. Näring, omvårdnad, struktur och kärlek, lite som du och jag egentligen – levande.