Medelhavsdieten är inte bara en lyx när vi talar i gastronomiska termer. Studier visar att den är lika bra eller mer effektiv då det gäller att bekämpa och förebygga bakomliggande orsaker till dödlighet som hjärt-kärlsjukdomar och cancer.
Medelhavsdieten kopplas ihop med olivträdet och olivoljan. Olivträdet har vuxit här i tusentals år. Det ”flytande guldet” var en av de främsta produkterna i den gamla romerska provinsen Bética, våra dagars Andalusien.
Den judiske tänkaren och läkaren Maimónides var verksam i Córdoba. Han var tidigt ute med att kosten var en central del av hälsan.
De flesta av de sjukdomar som människan lider kopplas till livsstilen. Vällevnadssjukdomar beror på dålig, ensidig kost eller frosseri. En klok läkare botar inte i första hand med medicin, så länge han kan göra det väljer läkaren en diet.
Tre ben
Den internmedicinska experten José López Miranda påminner om att Medelhavsdieten står på tre ben.
Det första är olivolja. Det är grundläggande för just denna diet där fettkalorikonsumtionen är baserad på olivolja. Det andra är produkter från marken som spannmål som här i Spanien består av främst bröd. Det tredje benet i Medelhavsdieten är vin och produkter som härrör från vinstocken.
Läkaren José López Miranda talade nyligen vid ett forum i Málaga arrangerat av Diario SUR i samarbete med stiftelsen Fundación Unicaja. Temat var ”Medelhavsdieten: En hälsosam millenniediet?” som ingår i serien ”Salud es más” där olika läkare intervjuas.
Amerikan myntade uttrycket
Det var amerikanen Ancel Keys som myntade uttrycket ”Medelhavskost”. Keys var en amerikansk nutritionist som när han arbetade som läkare under andra världskriget upptäckte en paradox på ön Kreta: Matkulturen var annorlunda och det fanns många äldre och friskare människor bland befolkningen på ön Kreta än på andra platser. Han tillsatte en studie i sju länder som skulle kartlägga Medelhavskosten.
Läs mer: Antibiotikaresistent superbakterie har hittats i 40 procent av allt kött
Medelhavsdieten bidrar till positiva egenskaper för hälsan och motverkar främst hjärt- och kärlsjukdomar, metabola sjukdomar, cancer och i vissa fall hudsjukdomar.
Nyligen publicerade det vetenskapliga magasinet Lancet en studie av José López Miranda. Den visar att Medelhavsdieten är mycket mer fördelaktig än den modell som är vanligast i USA och som är baserad på en kolhydratrik kost och låg fetthalt. López Miranda hänvisar till studier som visar att Medelhavsdieten orsakade 27 procent färre fall av hjärt- och kärlsjukdomar än dieten som rekommenderas av proffsen på andra sidan Atlanten.
– Att följa Medelhavsdieten kan vara lika fördelaktig eller bättre än att ta piller för att motverka kardiovaskulära sjukdomar, säger José López Miranda.
Men inte bara det. Medelhavsdieten bidrar till färre avtryck i miljön och i framtiden hela samhällets hälsa. Den okontrollerbara produktionen av ohälsosam mat genererar förutom allt fler feta och överviktiga även klimatförändringar.
Fler studier
Senaste tiden har flera studier om Medelhavsdieten publicerats som att den är en avgörande faktor för fertiliteten.
Medelhavsdieten förbättrar både naturlig och assisterad fortplantning, samt ger positiva effekter på det framtida barnet visar boken ”Fertilidad y dieta mediterránea” av doktor Juan José Espinós. Reproduktionsförmågan förbättras med en hälsosam och balanserad kost.
Och en studie som publicerades i tidskriften ”Neurology” visar att Medelhavskosten kan vara effektiv i kampen mot Alzheimers.
De som intar en kost rik på bladgrönsaker, såväl som andra grönsaker, frukt, fullkorn, olivolja, bönor, nötter och fisk uppvisar färre tecken på sjukdomen Alzheimers än människor som inte intar Medelhavsdieten.
Samma resultat visade MIND-dieten som prioriterar bladgrönsaker som spenat, grönkål och broccoli, tillsammans med andra grönsaker.
Både MIND- och Medelhavsdieten rekommenderar måttliga mängder vin.