Det fascinerande och spännande Gamla Kastilien lockar och drar. Spaniens vagga med historia, riddare, borgar och fästningar, utsökta viner och god fårost. Här är fårosttillverkning en gammal industri som fortlever och växer. Vi har besökt en nystartad ost-tillverkare. Av Ola Josefsson

Ett glas rött, en god ost, torkad skinka, bröd och oliver. Nu snackar vi fredags-mys i världsklass! Spanien har många intressanta ostar med ursprungsgaranti och märkesskydd, framställda för att passa distriktets viner.
Ost får vinet att lyfta och nya smaker framträder. Det är som ett franskt talesätt säger ”Osten får vinet att sjunga”.

Traditionell fårost
I Pesquera de Duero ligger den lilla familjeägda ost-tillverkaren Queseria Artesanal Camino La Ermita som för tre år sedan vågade satsa på en traditionell får-ost-tillverkning.
I området runt Pesquera de Duero finns vinodlingar, fårskötsel och jordbruksmark. Här rinner floden Duero, en flod som fortsätter västerut till Portugal för att byta namn till Douro och har sin mynning vid Porto i Atlanten. Camino La Ermita är en småskalig ost-tillverkare som ligger i ett mycket vackert område som är känt för sina goda viner. Ost och vin – två storheter som gifter sig.

Det är ett varsamt hantverk med mycket kärlek och känslor som går igen i flera generationer. Med lust och entusiasm har den småskaliga osttillverkningen överlevt storindustrin och är huvudinkomsten för flera familjer i området.

För de flesta har det handlat om att skapa sin egen ost. Det finns även nya företagare som har satsat på projekt som ska ligga så nära naturen som möjligt. Det handlar om ”artesanal”, ost tillverkad av opastöriserad fårmjölk.
Den 28 september 2011 öppnade Camino la Ermita. Med mjölk från egna får och betesmarker där de äter växter som ger den smak som påminner om gamla tider och som har blivit så bortglömd i våra dagar och som så många längtar efter.

Det är en smak från gamla tider. Ett hantverk där obehandlad opastöriserad fårmjölk ligger till grund som ger maximal smak och högsta kvalitet. Osten Camino La Ermita är en bukett av dofter som påminner om den intensitet och känsla som försvunnit med storindustrin. Osttillverkningen vid Camino la Ermita görs helt för hand och på så vis framställs en produkt med unik personlighet. Och här har de sina egna får, totalt 750.

Hur går det till vid osttillverkning?
Kort efter att fåren har mjölkats förvaras fårmjölken kyld vid fyra plusgrader så att egenskaperna bevaras. Mjölken värms sedan upp till 30 grader vilket gynnar mjölksyrebakterierna. Därefter väntar förrörning under 30 minuter och löpläggning.
Löpe innehåller enzymet kymosin som gör att mjölk ystar sig, det vill säga mjölken sönderdelas till parakasein och vassle, och blir till ”ostmassa”.

Därefter inleds ”brytning” som är ostmästarnas gamla benämning på att koaglet skärs i små tärningsbitar. Därefter väntar formning och pressning för att vassle ska försvinna. Senare skärs ostmassan och hamnar i formar. Med hjälp av linnehanddukar och flera pressningar kommer massan på plats.

Därefter saltas osten på båda sidor för hand och placeras i rätt temperatur och luftfuktighet som gör att osten absorberar saltet och bildar en skorpa som skyddar den från yttre påverkan. Därefter väntar lagring för att osten ska mogna vilket är det sista steget.
Ostarna förvaras i ett utrymme som håller tolv grader med 85 procents luftfuktighet. I dessa mognadskammare utvecklas mikrofloran på grund av det mögel som blir på ostens utsida.

Från mjukost till curado
Spansk fårost är gjord på traditionell väg. Osten kan lagras från två månader till två år. Den yngsta sorten kallas fresco, sen kommer semi-curado, curado och viejo. Vid Camino La Ermita görs följande ostar:

Queso curado
Konsistensen blir blekgul, mellan lätt grynig och smöraktig med medelhög till hög intensitet med arom av mogen mjölk. Smak av torra frukter och valnötter. Då curado har lagrats i sju månader får den en mer ihållande och längre smak som är svår att glömma.

Queso semicurado
Osten har lagrats i minst tre månader och upp till fyra och en halv månad. På grund av sin ungdomlighet erhåller den en viss friskhet och mjukhet i några månader innan den blir curado. Smaken är ihållande och kryddig, lätt pikant.

Queso en aceite
Lagrad ost som förvaras i jungfruolivolja. Blir mycket behaglig i munnen med en lång eftersmak som bidrar till sensationella upplevelser.

Queso fundido para untar (mjukost)
Basen kommer från äldre får som tillsammans med grädde blir en krämig, silkeslen konsistens. Smaken påminner om färsk mjölk smak med en lätt kryddighet i finalen som påminner om smaken av lagrad ost.