Fram till 9 juni kan du rösta på någon av de 44 chiringuitos som tävlar om att ha kustens bästa ”espetos de sardinas”.
Grillade sardiner tas på största allvar i Málagaprovinsen och de smakar bästa under månader som saknar ”r”.
Maj, juni, juli och augusti – då smakar grillade sardiner som bäst. Motsatsen är skaldjur som smakar bäst under övrig tid på året.
Det som gör att sardiner smakar bäst under sommarmånaderna beror på födan som sardiner äter. Den livnär sig nämligen på djurplankton, hoppkräftor och andra små kräftdjur, maskar och småfiskar. Sardin (Sardina pilchardus), tillhör familjen sillfiskar.
Under sommaren har sardiner en högre fetthalt tack vare att deras primära födokälla vilket förstärker smaken och aromen av köttet.
Och ett sann malagueño äter sardiner med fingrarna.
Priset för sex sardiner grillade över olivträd kan variera från fem till 15 euro. Billigast och många gånger bättre är de öster om Málaga. I Marbella kan sex sardiner kosta tredubbelt mot öster om Málaga.
Varje år arrangeras tävlingen Ruta del Espetos av matbilagan Malaga en la Mesa som följer med dagstidningen Diario SUR på lördagar. Evenemanget sponsras av provinsstyrelsens matsatsning Sabor a Málaga I samarbete med Cruzcampo föreningen Chiringuitos de Málaga association.
Läs mer: Redaktionens sommartips: Olas bästa sommartips
Du som röstaroch deltar i tävlingen som pågår fram till den 9 juni kan vinna finna priser i form av kuponger som kan användas vid någon av de 55 strandbarer som medverkar.
Du bedömer sardinerna genom att de dem från 1 till 10 poäng på tävlingens officiella sida: https://rutadelespeto.diariosur.es