Oavsett om det är beroendeframkallande eller ej – så vet vi att socker framkallar stress och sjukdomar, sätter mättnadssignalerna ur spel och leder till övervikt. GI-expert Ewa Söderström berättar hur du undviker sockerfällorna Av Sara Hammarkrantz

En del kallar det för sötsug, andra kallar det för ätstörningar. Sockerberoende är nämligen inte vetenskapligt belagt. Ännu. Men all forskning visar att det finns ett samband mellan socker och beroende.
-Du äter mer än du behöver och blir snart sugen igen. Och trots att du ätit dig mätt under middagen tar du ändå en eller två bitar av efterrätten, säger Ewa Söderström, grundare till webbtjänsten GI Viktkoll.
Socker och sött har i flera olika experiment visat sig höja aptiten. Samspelet mellan hunger och mättnad sätts ur spel. Orsaken kan vara att sockret frigör hormon som påverkar hungerdriften, men också att socker är belönande. Socker har nämligen även visat sig vara smärtlindrande.

Dolt socker
Socker är ett ämne som kroppen inte alls behöver. Druvsocker eller glukos som kroppen använder kan den själv tillverka av andra kolhydrater. Naturligt socker får vi i oss genom frukt, rotfrukter, grönsaker och mjölk.
-Det farliga är det dolda sockret, som finns i oväntade livsmedel som inläggningar, charkuteriprodukter, fruktyoghurt, nyponsoppa och frukostflingor. Men allra farligast är läsk, glass, godis och fikabröd.
Högst tio procent av det dagliga energiintaget bör komma från socker. Du bör inte äta mer än 2 matskedar socker om dagen.

Rekommenderat sötningsmedel
Vanligt socker tas väldigt lätt upp av kroppen och höjer blodsockret snabbt. Det får därför ett relativt högt GI-värde på 68. Därför rekommenderas inte socker i GI-sammanhang, utan sötningsmedel.
-Men man måste vara medveten om att den ökade aptiten inte bara gäller vanligt socker utan även det som smakar sött, som sötningsmedel.
Lägst GI-värde, 19, har fruktos, som är en naturlig sockerart som finns i frukt och honung, men undersökningar har visat att fruktos stimulerar fettinlagringen i kroppen.
-Vi rekommenderar istället sötningsmedlen Canderell och Hermesetas Strö, som har GI-värde O. Under förutsättning att man inte strösslar med det utan använder det som en krydda, säger Ewa Söderström.

Testa dig – Är du sockerberoende?
1/ Dricker du mer än en läsk om dagen?
2/ Har du kraftiga humörsvängningar, blir trött och får lätt ont i huvudet?
3/ Äter du glass, kaffebröd och godis flera gånger i veckan?
4/ Äter du sötade frukostflingor och andra söta produkter till frukost som sylt och marmelad?
5/ Går du omkring med ett konstant sug?
6/ Äter du mer än 2 msk socker/dag?
7/ Tar du om av efterrätten både en och två gånger trots att du egentligen är mätt?
8/ Äter du mycket färdiglagad mat?

Endast ett eller två ja
Grattis. Du är troligen inte sockerberoende. Ännu. Du verkar vara medveten om några av de farligaste fällorna och undviker socker i rätt stor utsträckning.

Mer än två ja
Sockerbehovet är ännu inte vetenskapligt bevisat, men helt klart är att du har ett stort sockersug. Försök minska ditt intag. Det kommer såväl din vikt som din totala hälsa att tjäna på.

Så här minskar du ditt sockerberoende
1/ Ersätt läsken då och då med vatten. Tillsätt en klyfta lime eller citron så smakar det godare.
2/ Gör egen läsk. Den här goda läsken går till och med Coca-Colaberoende barn på. Köp sockerfri saft och blanda den med kolsyrat mineralvatten, tillsätt massor av is.
3/ Sluta snaska mellan måltiderna. Ät ordentliga mellanmål.
4/ Ät ordentlig frukost, lunch och middag, samt två mellanmål med lågt GI – då minskar efter cirka två veckor kroppens sockerbehov. Sockernivån blir mer balanserad och du blir inte sötsugen stup i kvarten.
5/ Byt ut kakor och vetebröd mot 70-procentig mörk choklad, nötter och torkade aprikoser.
6/ Skippa hel- och halvfabrikat, laga maten från grunden. Det tar inte längre tid.
7/ Läs på innehållsförpackningarna. Står socker på 1-5 plats innehåller produkten ett högt innehåll av socker.