Premiärminister Pedro Sanchez har meddelat att regeringen under nästa vecka kommer att godkänna en höjning av minimilönen med 22 procent.

Sanchez annonserade höjningen med orden: ”Ett rikt land kan inte ha fattiga arbetare”.

Åtgärden hör ihop med det budgetutkast för 2019 som Sanchez socialistiska minoritetsregering presenterade i oktober men som han har kämpat med att få godkänt i parlamentet. Nu kommer budgeten att godkännas via ett kungligt dekret och då behövs det inget godkännande från parlamentet. Detta blir den största höjningen av minimilönen på mer än 40 år, minimilönen har höjts årligen men de senaste höjningarna har varit små, för ett år sedan var höjningen bara 4%.

Innebörden i åtgärden blir att minimilönen höjs från 736 euro till 900 euro, från januari 2019.

Spaniens minimilön är lägre än vad de har i Storbritannien, Tyskland och Frankrike men högre än flera andra EU-länder inkluderande Portugal, Grekland och Polen (Sverige har inget system med statligt reglerad minimilön).

Många arbetare i Spanien får 14 månadslöner, med extra utbetalningar i juli och december vilket gör att minimilönen i praktiken innebär en årslön på 12.600 euro.

Arbetsgivarna, Partido Popular (PP) och Ciudadanos motsätter sig höjningen och säger att den kommer att skada genereringen av nya arbetstillfällen. Pablo Casado, partiledare för PP säger att budgeten för 2019 som också innehåller skattehöjningar är ett ekonomiskt självmord.