En av de mest inflytelserika vinkritikerna i världen, Robert McDowell Parker, ger betyget 90, på en skala 0 till 100, till det vita vinet Botani årgång 2013 som framställs vid Jorge Ordoñez bodega i Vélez Málaga.

Det torra vinet är framställt på druvan moscatel som odlas vid Almáchar. Betyget beskrivs som ett ”enormt erkännande”. Parker betonar att Botani är ”referens” för alla nya torra vita viner som har framställts under de senaste tio åren i Málaga.

Botani 2013 beskrivs med en doft av melon, kaprifol och tropiska frukter. Smaken beskrivs som ren, utan konstgrepp och som entusiasmerar.

Parker menar att Botani står för en revolution då vinet var det första torra som har gjorts på moscatel i provinsen Málaga. Tidigare användes druvan för att framställa söta dessertviner.

Annons

I den ansedda spanska vinguiden Guía Peñín 2015 har dessutom Botani 2012 fått 92 poäng.

En utställning med temat ”La Axarquía en Vendimia” arrangeras just nu vid provinsstyrelsen Diputación i Málaga. Den visar vinframställningen från skörden med hjälp av åsnor till den färdiga produkten.

Utställningen är ett samarbete mellan bodegan Jorge Ordóñez, Málaga universitet och provinsstyrelsen. Den håller på fram till den 16 januari.