Vill du verkligen stödja näringslivet och skapa arbetstillfällen ska du köpa närproducerat och närodlat. Aldrig någonsin har det varit viktigare att stödja den lokala handeln. Och det gäller även vin. Det säger José Manuel Moreno Ferreiro som i 30 års tid varit sekreterare för provinsen Málaga ursprungsmärkning när det gäller vinnäringen, eller Consejo Regulador de la D. O. Málaga, Sierras de Málaga y Pasas de Málaga, som den heter på spanska.
– Försäljningen på nätet är en nödlösning. Vår viktigaste marknad är restaurangnäringen och tapasbarerna som står för 83 procent av våra inkomster. Stängda restauranger och barer har påverkat den lokala vinnäringen totalt, säger José Manuel Moreno Ferreiro.
Även den internationella marknaden och exporten har påverkats på grund av logistiska och kommersiella svårigheter.
Totalt i provinsen Málaga finns det 44 bodegor eller vinproducenter plus fem företag som producerar russin. Antalet hektar när det gäller odlingar av vindruvor är 2.250 hektar med 1.500 arbetstillfällen.
Näthandeln bland provinsens vinproducenter är dåligt utbyggd och nådde under fjolåret bara en procent av försäljningen. Att sälja online idag ses bara som en nödlösning snarare än en möjlighet.
Med stängda vinhus och bodegor ligger även vinturismen nere.
Virtuella vinprovningar och information om närproducerade viner har publicerats på sociala nätverk under Covid-19-pandemin bland annat under temat ”VinoMálaga live” på Instagram där journalister, vinmakare och experter berättat om provinsens utmärkta viner. Flera av inslagen är på engelska (bilden).
Det går att hitta lokala viner i de flesta matbutiker på Costa del Sol och Costa Tropical.
Genom att klicka HÄR kan du hitta vintips på utmärkta närproducerade viner.