“Du har böter som väntar på betalning”, lyder ett falskt textmeddelande som skickats ut av internetbedragare. 

Deras avsikt är att komma över människors personliga information och bankdetaljer. 

Bedragarna utger sig för att vara det spanska trafikverket (DGT) i ett försök att stjäla personers uppgifter. 

Spaniens departement för internetsäkerhet (OSI) har gått ut med en varning för SMS:en. I dem står det att man har en obetald bot och uppmanas att verifiera sina personuppgifter. För att sätta ytterligare press berättar bluffmakarna att bötesbeloppet ökar om betalning inte genomförs inom 24 timmar. 

Annons

Alerta Sede Electronica: Tiene una multa pendiente de pago que se incrementara en 24 horas si no recibimos el pago,” är ett exempel på vad det kan stå. Meddelandet innehåller stavfel.

Om man trycker på en knapp där det står “betala böter” tas man vidare till en skärm där man får fylla i för-och efternamn, födelsedag, hemadress, mejladress och telefonnummer. Därefter får man fylla i betalkortsuppgifter. 

DGT har gått ut och sagt att de aldrig meddelar om böter via email eller SMS. Detta sker endast via post eller elektroniskt via deras egen plattform.

Vad ska man göra?

Om man får ett sådant sms bör man inte trycka på någon länk utan istället radera meddelandet och blockera avsändaren.

Om man redan har klickat på länken uppmanas man att ta skärmdumpar på hela processen som kan användas som bevis. Om man redan har delat sin bankinformation ska man kontakta sin bank och rapportera incidenten så att de kan vidta åtgärder.