Ytterligare en stor traktorsamling är planerad i Málagaprovinsen nästa vecka. Den äger rum på onsdag.

Under de senaste veckorna har jordbrukare blockerat vägar runt om i Spanien i protest mot strikta krav på deras verksamhet från EU. Samlingen på onsdag nästa vecka väntas bli storskalig. Den annonserades tidigare i veckan när representanter för organisationerna som ligger bakom protesterna – Asaja, Coag, UPA och Cooperativas Agro-Alimentarias – talade med media för första gången sedan demonstrationerna började. 

Cooperativas Agro-Alimentarias chef, Carlos Cinta, sade att demonstrationerna har för avsikt att “orsaka så lite skada som möjligt” för landets befolkning. “Situationen på landsbygden är mycket allvarlig. Vi får mer och mer byråkrati. Vi tvingas att vara chefer, skattetjänstemen och revisorer,” förklarade han. 

Generalsekreteraren på Coag, Antonio Rodriguez, vädjade till landets politiker och befolkning. “Detta är inte bara ett problem för bönderna, utan ett problem för hela befolkningen. Vem kan äta om vi inte producerar mat?” frågade han. Han använde situationen med citroner i Guadalhorcedalen som ett exempel. “Hur är det rimligt att vi äter citroner från Sydafrika medan de som kommer härifrån ruttnar på marken?”

Annons

Asajas president, Baldoremo Bellido, kallade det nya regelverket från Bryssel “ett stort hinder”. Han sade att det är “ett hot mot vårt levnadssätt och hur vi producerar mat i byarna”. 

Transportsektorn

En grupp som kallar sig Plataforma6F vill leda protesterna på landsbygden. Nu vill de även att transportsektorn ska gå med i demonstrationerna. På lördag har en strejk inom sektorn redan godkänts. Den kommer efter att upprörda åkerier iscensatte en egen protest i utkanten av Málaga stad under natten mellan söndag och måndag förra helgen. Då tändes en stor eld som barrikerade Mercamálaga, ett grossistvaruhus som är ett av Andalusiens största.  Málagas jordbruksföreningar tog dock avstånd från detta försök att kombinera protesterna. Antonio Rodriguez från COAG var tydlig gällande detta. “Jag har respekt för alla problem som transportsektorn upplever. Men jag tycker jordbrukarna har nog med problem och vi behöver behandlas separat. Om vi lägger allt i samma korg riskerar våra krav att spädas ut i framtida förhandlingar”, kommenterade han.