Årets kampanj för vaccination mot influensa startade den 14 oktober i vissa delar av Spanien medan andra regioner startar senare, i Andalusien startar vaccinationerna den 28 oktober. Hur länge kampanjen pågår varierar mellan de olika regionerna, i Andalusien avslutas kampanjen den 30 november medan vissa regioner håller på till den 31 december.

Folkhälsomyndigheterna både i Spanien och i Sverige rekommenderar att alla som hör till en riskgrupp bör vaccinera sig. I Sverige kan man göra det på alla svenska vårdcentraler från den 19 november i år och här i Spanien från och med den dag då kampanjen inleds i de olika regionerna. Både Spanien och Sverige följer rekommendationerna från WHO vilka rekommenderar att nedanstående stammar ingår i influensavacciner för 2019–2020:

A/Brisbane/02/2018 (H1N1)pdm09-likt virus
A/Kansas/14/2017 (H3N2)-likt virus
B/Colorado/06/2017-likt virus (B/Victoria/2/87-linjen)
B/Phuket/3073/2013-likt virus (B/Yamagata/16/88-linjen).

Du hör till en riskgrupp om något av följande stämmer in på dig

Annons

Du är 65 år eller äldre.
Du har en hjärtsjukdom.
Du har en lungsjukdom, som KOL eller svår astma.
Du har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2.
Du har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.
Du har kronisk leversvikt eller njursvikt.
Du är mycket kraftigt överviktig.
Du har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen.
Du har flerfunktionshinder.
Du är gravid.

Dessutom rekommenderar den spanska folkhälsomyndigheten att människor som löper stor risk att överföra influensa vaccinerar sig. Med det avser de sjukvårdspersonal, studenter som praktiserar inom vårdinrättningar, personer som vårdar personer inom riskgrupperna i hemmet. vidare rekommenderar de att personer som har viktiga samhällsfunktioner vaccinerar sig, som brandmän, civilförsvarspersonal etc.

Arbetare som hanterar fjäderfä (även vilda fåglar) eller grisar rekommenderas också att vaccinera sig. Syftet med det är att minska risken för samtidig infektion hos människor och djur och minska risken för genetiskt utbyte mellan de olika virusstammarna.

Barn som tillhör någon riskgrupp.
Vaccination rekommenderas till barn som är äldre än sex månader och som tillhör någon av riskgrupperna.

När du har vaccinerat dig är du skyddad mot årets influensavirus. Skyddseffekten varar dock högst ett år och nästa år kan det vara ett nytt virus som orsakar influensa. Du behöver därför vaccinera dig varje år för att vara skyddad mot det aktuella influensaviruset. Om du redan är smittad av influensa när du vaccineras ger vaccinet inget skydd och du får inte mindre symtom av influensa. Men du blir heller inte sjukare än vad du skulle ha blivit annars. Du som inte tillhör en riskgrupp behöver inte vaccinera dig.

Alla som omfattas av det spanska sjukvårdssystemet och tillhör en av riskgrupperna får vaccineringen helt gratis, övriga kan besöka en privatläkare. I Sverige har många landsting valt att erbjuda influensavaccination till personer i riskgrupper till ett reducerat pris. I vissa landsting erbjuds gratis influensavaccination till personer i riskgrupper.

Bildtext: Vaccination, foto: Katja Fuhlert.
Artikel: Jonny Erixon