Den amerikanska regeringen har infört ekonomiska sanktioner mot ett nätverk bestående av 14 personer med kopplingar till 25 företag i Colombia, Spanien och Nederländerna. Sanktionerna har införts på grund av påstådda samband med narkotikahandeln och Calikartellen.

Enligt USA:s finansdepartement handlar det om frysta tillgångar och verksamheter inom Förenta staternas territorium och förbud av transaktioner med amerikanska finansiella institutioner.

I provinsen Málaga berör sanktionerna cirka tio företag. De personer som namnges av USA:s regering är Laureano Ramos Rodríguez och Marco José Fernández Montero som ska vara viktiga finansiella partner på nätet.

De företag som pekas ut är General de Obras y Alquileres y Proyecto Empresarial Costa Arena i Marbella samt Gestión de Administraciones SIP, Laureano Ramos Gabinete Técnico och Patrimonio de Gestión y Administración SIP, samtliga i Fuengirola.

Annons

Även Hormac Planning, Quantica Project och Tracking Innovations (San Pedro Alcántara) samt SIP Consultancy Services och Servicios de Control Integral Facilities Management (Campanillas) pekas ut i rapporten.

Företagen och personerna anses av USA vara viktiga länkar mellan Colombia och Nederländerna. De anses gömma tillgångar och slussa pengar genom finansiella system för penningtvätt, skriver nyhetsbyrån Efe.

Calikartellen är efter Medellínkartellen Colombias främsta narkotikasyndikat med säte kring staden Cali. Kartellen grundades och drevs av bröderna Miguel och Gilberto Rodríguez Orejuela (bilden). Under 1990-talet stod Calikartellen för 80 procent av den insmugglade mängden kokain till USA.