Spaniens fem största banker har ökat sin vinst med 26 procent på grund av räntespiralen. 

Effekten är märkbar på den nationella ekonomin och påverkar rörliga bolån och ökade konsumentkrediter. 

2023 har länge sett ut att bli ett rekordår för de börsnoterade spanska bankerna (Santander, BBVA, CaixaBank, Sabadell och Bankinter) och så blev det också. I rapport efter rapport har de presenterat historiska vinster. Tillsammans gjorde de ett överskott på drygt 26 miljarder euro under 2023, nästan 26 procent mer än året innan.

Så länge som räntorna ligger kvar på 4,5 procent förväntar de sig att vinsten kommer att fortsätta öka kraftigt under den första halvan av 2024. 

Annons

Det är den stigande räntan som möjliggjort för bankernas storvinster, deras räntemarginal och lönsamhet, volymen på deras affärer så väl som den utdelning som nu ska utgå till aktieägarna. 

Ränteuppgången har varit gynnsam för bankernas affärer i Spanien då ekonomin blivit mer beroende av rörliga bolån, som framförallt har påverkats av uppgången på Euribor, som har nått nästan 4,2 procent. Även ökningen av konsumentkrediter har haft stor inverkan. De har vuxit till en nivå på nära 190 miljarder euro. 

Företagsskatt

Av de fem bankernas totala vinster kom 11,4 miljarder euro från deras verksamheter i Spanien och resten från övriga världen. Från dessa pengar kommer en extraordinär skatt, som gäller för spanska företag, att betalas in. Under året kommer den inbetalningen att öka mellan 30 och 40 procent. 

Banksektorn har bestridit skattenivån i domstol men fått avslag och valt att svälja det för stunden. Flera röster från bankerna vill dock fortfarande se en ändring då sektorn i praktiken är den enda som rörs av denna skatt. Den andra sektorn som kommer upp i tillräckligt höga vinstnivåer är energibolagen, och de kan göra stora avdrag för grön omställning. 

Av de fem bankerna gjorde Santander den största vinsten med drygt 11 miljarder euro. På andra plats hittar vi BBVA med drygt 8 miljarder. Därefter kommer CaixaBank som tjänade knappt 5, följt av Sabadell med drygt 1 miljard och Bankinter med 845 miljoner.