Folkhälsomyndigheten skärper rekommendationer för alla som reser in i Sverige från ett land utanför Norden. Orsaken är omikron, den nya virusvarianten av SARS-CoV-2, som gör att Folkhälsomyndigheten utvidgar sina rekommendationer för resenärer. Åtgärden med rekommendation testning för covid-19 omfattar nu samtliga resenärer från förskoleklass och uppåt som reser in till Sverige från länder utanför Norden.

Det är en hel del nya rekommendationer som följer i spåren av upptäckten av den nya virusvarianten.

Även om WHO meddelar att det inte finns någonting som i nuläget tyder på att omikron skulle vara farligare än övriga virusvarianter av SARS-CoV-2.

Samtidigt kommer WHO med ett nytt råd utan närmare förklaring – alla över 60 år bör undvika utlandsresor. Avrådan riktar sig till alla som är i riskgrupp som personer med hjärtsjukdom, cancer och diabetes, bör vänta med eventuella utlandsresor. Detta nämns allra sist i ett långt uttalande.

”Personer som är krassliga eller riskerar att utveckla svår sjukdom och dö i covid-19, inräknat personer över 60 år eller de som är multisjuka ska rekommenderas att ställa in resor”, skriver WHO.

Det är också oklart vad WHO baserar uttalandet om 60-plussare på. Inte heller om man menar fullvaccinerade eller ovaccinerade personer från 60 år. Organisationen höll inte heller någon presskonferens i samband med sitt uttalande där detta kunde klargöras.

WHO avråder samtidigt världens länder från att stänga gränser som ett sätt att stoppa smittan.

Inresande Sverige
Efter fler bekräftade omikron-fall rekommenderar Folkhälsomyndigheten att den som reser in till Sverige ska testa sig för covid-19 vid ankomsten.

Alla som reser in till Sverige från ett land utanför Norden ska provta sig för covid-19 efter ankomst, skriver Folkhälsomyndigheten i en ny rekommendation. Barn som är yngre än sex år är undantagna.

Rekommendationen gäller för både ovaccinerade och fullvaccinerade, och även för dem som haft bekräftad covid-19 inom det senaste halvåret. Även de som testat sig inför resan till Sverige ska provta sig efter ankomsten, anser Folkhälsomyndigheten.

– Vi ser en snabb spridning av omikron till många länder. Därför är det angeläget att vidta ytterligare åtgärder för att tidigt kunna påvisa fall, så att smittskyddsåtgärder kan sättas in. Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen men det behövs mer kunskap om den nya virusvariantens egenskaper. Det viktigaste alla kan göra för att motverka covid-19 och dess konsekvenser, oberoende av variant, är att vaccinera sig i enlighet med rekommendationerna, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell i ett pressmeddelande.

Rekommendationen omfattar också dem som rest till Sverige från ett land utanför Norden de senaste sju dagarna.

Minst 19 länder, däribland Sverige och Spanien, har konstaterat fall av den nya omikronvarianten av coronaviruset. Spanska medier uppger på onsdagen att den nya varianten fanns i Nederländerna redan innan rapporterna kom från Sydafrika förra veckan.

Enligt landets folkhälsomyndighet RIVM har omikronvarianten hittats i två prover som togs den 19 och 23 november, skriver Diario SUR.

Inresande till Spanien
Någon rekommendation i Spanien om att testa sig efter ankomst finns i nuläget inte. För inresande till Spanien gäller något av följande kriterier:

Bevis på komplett vaccination mot Covid-19 senast 14 dagar före inresa. För mer information kring testkraven och certifikaten se information från Spain Travel Health här.

Ett negativt testresultat i NAAT-test (t.ex PCR) (max 72 h gammalt vid inresa) eller av EU godkänt antigentest (max 48 h gammalt vid inresa). För mer information kring testkraven och certifikaten se information från det spanska hälsoministeriet här.

Tillfrisknandebevis – ett intyg på genomgången Covid-19 infektion max 180 dagar gammalt. Se information från E-hälsomyndigheten här.

Läs ambassadens generella råd till resenärer