Prostitution och tiggeri blir förbjudet i Alicante och innebär böter på mellan 1.500 och 3.000 euro. Efter ett års utarbetande av den kommunala ordningslagen har förslaget från Partido Popular och Ciudadanos fått grönt ljus.

Ja-rösterna från Partido Popular, Ciudadanos och Vox räckte för att få igenom den nya kommunala ordningslagen (Ordenanza de Convivencia Cívica) som förbjuder prostitution och tiggeri på kommunens gator.

Men beslutet har lett till kontroverser. Inte bara från den politiska oppositionen som menar att beslutet riktar fokus på offren, människor utan möjligheter och kvinnor som tvingas till prostitution.

Över 40 föreningar och organisationer däribland den katolska hjälporganisation Cáritas kritiserar beslutet och vill skydda de mest utsatta människorna och förändra textens ordalydelse.

Kommunalrådet för säkerhet, José Ramón González, säger att den nya ordningslagen förbättrar invånarnas samexistens istället för att se åt andra hållet och överlåta problemet till invånarna. Att tillåta maffiaorganisationer att utnyttja människor för tigger och prostitution kan vi inte acceptera.

Den nya kommunala ordningslagen väntas träda i kraft i början på 2022.