När antalet smittade i covid-19 ökar innebär det att utbildnings- och hälsovårdsmyndigheterna blir tvungna att uppdatera påbud och förordningar som det beslutades om för en månad sedan. Igår kom beslutet att lärare ska bära munskydd hela tiden. Den regionalansvarige i Andalusien, Javier Imbroda, inom utbildning och idrott hade under gårdagen ett möte med Spaniens utbildningsminister Isabel Celaá. Då presenterades uppdaterade påbud som ska gälla när skolorna drar igång från nästa vecka.

Bland annat ska lärare bära munskydd hela tiden. Först ansågs det inte vara nödvändigt. I stället blir det obligatoriskt att bära munskydd eftersom många lärare byter lektionssalar, klasser och grupper för att undervisa i sitt ämne.

Samtliga elever över 6 år ska bära munskydd när de rör sig på skolan, däremot är det inte krav på att bära munskydd vid undervisning i lektionssalen så länge avstånd kan hållas. Det är obligatoriskt att bära munskydd när man går in på skolan, rör sig i skolans gemensamma utrymmen och när man går ut.

Elever måste alltid ha samma sittplats i lektionssalen och matsalen samt vid transporten till skolan om den är offentlig. Detta ska förhindra och underlätta vid smittspårning.

Annons

Beslut om en skola ska stängas kommer bara om smittan sprider sig mellan elever och lärare i olika klassrum. Enstaka registrerade fall behöver inte betyda att skolan stängs.

Samtliga lärare och all annan personal kommer från fredag att genomgå PCR-test inför nästa veckas skolstart.

Hälsovårdsdepartementet betonar behovet av att minska antalet tillfällen till kontakter i skolmiljö. Elever som inte går i samma klass ska inte behöva möta varandra i korridorer, utgångar eller entréer. Det åligger skolan att utarbeta ett schema där klasser kan komma och gå på olika tider.

Myndigheterna föreslår att temperaturen på eleverna inte ska tas vid entrén till skolan. I stället är rekommendationen att detta ligger på föräldrarnas ansvar att göra innan eleverna lämnar hemmet på morgonen.

Skolorna ska även utse en covid-samordnare samt en person som har kontakt med hälsovårdsmyndigheterna.

Svenska skolan i Marbella och Fuengirola har skolstart på tisdag. Redan på måndag är det öppet hus på skolan i Fuengirola mellan klockan 11 och 15.

I juli månad undertecknade skolans styrelse och ägarna till skolbyggnaden ett nytt hyreskontrakt för de befintliga lokalerna på Avenida Acapulco. Det nya avtalet innebär att skolan har säkrat upp skollokaler för de kommande 20 åren.

Svenska skolan i Fuengirola har en särskild covid-19-kommitté. Vilka åtgärder och krav som gäller kan du läsa här

Läs mer om skolans beredskapsplan för covid-19 och klassernas starttider på morgonen här

Om barn sprider coronaviruset eller inte har varit en kontroversiell fråga på sistone inte minst i samband med skolstarten. Vissa forskare har till och med krävt att barnen ska förses med munskydd, för att förhindra en befarad explosiv ökning av smittspridningen.

Men barn är inga smittspridare. Det konstaterar finländska läkare efter att ha provtagit 11.000 barn för corona i augusti. Av dessa var endast fem barn – eller motsvarande 0,045 procent – positiva, skriver TT.