FN uppger i en ny rapport att över 25.000 människor rest från sina hemländer för att kriga för terrorgrupper. Sedan mitten av förra året har terrorresor ökat med 70 procent. Samtidigt publiceras det nya skrämmande uppgifter i spansk media om de minderåriga tvillingar som greps i Katalonien tidigare i veckan.

De 16-åriga tvillingarna som skulle resa till Syrien för att kriga med islamska staten kommer att interneras och isoleras under sex månader. Det har domare José Luis Castro vid en domstol för minderåriga beslutat.

Anledningen är att de två minderåriga blivit radikaliserade. Som en skyddsåtgärd och få bort dem från den farliga miljön kommer de att isoleras på en anstalt för minderåriga. Där kommer de att ha tillgång till lärare, pedagoger, böcker, sport och underhållning, något som föräldrarna har berövat dem. Barnen har varit utsatta för indoktrinering av deras mor.

Tvillingarna hade hoppat av skolan i Badalona, en förort till Barcelona, för att i stället gå vid en koranskola i Marocko enligt spanska inrikesdepartementet. Föräldrarna kommer från Marocko och hade varit bosatta i Spanien i många år. I stadsdelen Llefià i Badalona var de kända som ”Los Chaquis”.

Annons

Samtidigt meddelar domaren Pablo Ruz vid nationaldomstolen att mamman kommer att häktas för samarbete med en terrororganisation. Pappan släpptes under gårdagen med utreseförbud. Han ska anmäla sig vid domstolen varje vecka.