En man i Málaga erbjöd hjälp till två svenska väninnor som hade fått punktering. Men i stället stal mannen väninnornas väskor. Allmänna reklamationsnämnden gav inte anmälaren rätt att få ut ersättning för kontanter, skriver Göteborgs-Posten.

En av väninnorna från Göteborg fick ersättning från sitt försäkringsbolag, eftersom det enligt deras bedömning kunde räknas som rån. Den andra väninnans försäkringsbolag, Folksam, gjorde en annan bedömning utifrån rekvisiten i brottsbalken. Därmed kunde händelsen inte heller definieras som rån i försäkringsvillkorens mening och täckas av hemförsäkringen.

Detta för att det av anmälarens beskrivning framgår att det inte förekommit våld mot person eller hot om våld. Väskan har inte heller blivit ryckt från henne med våld.

Då förlusten av väskan med kontanterna har skett på annat sätt än genom rån eller väskryckning omfattas den inte av försäkringen, skriver Allmänna reklamationsnämnden, ARN, i sitt beslut.

Annons

Händelsen inträffade vid en betalstation på motorvägen mellan Málaga och Marbella. De båda svenska kvinnorna fick punktering. En annan bil stannade framför dem och en man erbjöd sig att hjälpa till.

När väninnorna satte ut varningstriangel och letade efter reservdäck stal mannen deras väskor. En av väninnorna sprang mot mannens bil och fick tag i dörren, som hon dock tvingades släppa när bilen körde iväg, skriver Göteborgs-Posten.