Den tioåriga flickan i Sverige säger själv att hon inte vill träffa sin pappa i Spanien. Nu slår Hovrätten fast att flickan har blivit olovligen bortförd av mamman och att dottern, genom polishämtning, ska föras till sin pappa i Spanien rapporterar Dagens Juridik.

Mannen och kvinnan var tidigare gifta och bosatta i Spanien. När kvinnan flyttade till Sverige tog hon dottern med sig. Mannen vände sig då till Stockholms tingsrätt och begärde att dottern skulle överlämnas till honom eftersom det hade varit fråga om ett olovligt bortförande. Kvinnan motsatte sig överlämnandet eftersom hon ansåg att hon hade fått mannens samtycke till flytten.

Tingsrätten konstaterade att kvinnans uppgifter om samtycke inte hade stöd av någon bevisning och slog därför fast att det handlade om ett olovligt bortförande. Även om mannen har en ordnad situation i Spanien avslog dock domstolen hans ansökan om överflyttning eftersom dottern kraftigt har motsatt sig detta. Två nämndemän var skiljaktiga och ansåg att dottern borde överlämnas till pappan.

Även Svea hovrätt konstaterar nu att dottern överfördes olovligen till Sverige och gör bedömningen att flickan inte är mer mogen än vad som är normalt för en tioåring och att hennes egen vilja därför inte ska ges någon avgörande betydelse. Hon ska därför överlämnas till pappan i Spanien.

Annons

Hovrätten skriver:
”För att säkerställa att överflyttningen kommer till stånd bör denna – i enlighet med vad som yrkats av X – ske genom polismyndigheten.”

I samtal med en familjerättssekreterare har flickan berättat att hon vill bo hos sin mamma och att hon inte ville träffa sin pappa rapporterar Dagens Juridik.