En tatueringssalong i San Fernando, 10 kilometer utanför Cádiz är kopplad till ett utbrott av sjukdomen med minst tolv smittade. Salongen som utför tatuering, mikropigmentering och piercing har inspekterats och stängts av myndigheterna. Utbrottet har anmälts till Andalusiens epidemiologiska övervakningssystem och utredningen är i full gång.
De spanska hälsomyndigheterna erinrar om ”vikten av att tatueringar och piercingar måste utföras korrekt, på ett sådant sätt att det inte skapar risker för användarnas hälsa eller för arbetarna själva.”
Spanien är det land i Europa med flest rapporterade fall med cirka 3.500 fall och siffran är i stigande. Men smittan sprider sig i hela världen och Spanien förväntas snart bli passerat av fler länder då främst av USA.
Internationellt nödläge
I lördags förklarade WHO apkoppor som ett internationellt nödläge för hälsan. De har bett länderna att upprätta protokoll för att utföra diagnostiska tester och förbereda faciliteter för isolering av misstänkta fall. Samt att det görs omfattande vaccination av sjuka eller de som eventuellt är infekterade med profylax av humant vaccin. Detta produceras dock ännu bara av det danska laboratoriet Bavarian Nordic och i små mängder.
WHO har också uttalat att de som är sjuka samt deras närmaste kontakter inte bör göra några resor, detta för att inte sprida viruset vidare. Deklarationen om nödläge ger WHO möjlighet att ge rekommendationer som länderna måste följa, även om det i sista änden är varje regering som bestämmer om vad de ska göra eller vilka specifika åtgärder som ska vidtas.
WHO:s experter var splittrade när det gällde att höja beredskapen för apkoppor till högsta nivå, men myndighetens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus beslutade att stödja utlysningen av en internationell nödsituation.
Viruset
Apkoppor är en virussjukdom som härstammar från Afrika där de upptäcktes redan 1958 hos apor, men sjukdomen har inte fått någon större spridning förrän nu. 95 procent av de smittade har hittills varit homosexuella män, men spridning via tatuerare kan givetvis snabbt utöka detta till fler grupper.
Majoriteten av de insjuknade får bara lindriga symptom eller moderata symptom med feber, illamående, trötthet och karakteristiska blåsor på huden. Men dödsfall förekommer, hittills har bara fem dödsfall registrerats, samtliga i Västafrika och normalt tillfrisknar patienten efter två till fyra veckor.