För första gången i den ansedda vinguiden Guía Peñíns historia har två Spanska viner uppnått toppresultatet 100 poäng. Med tanke på att Guía Peñín har funnits i över 30 år och att de testar fler än 11.500 viner per år så är resultatet verkligen exceptionellt.

Dessutom är det extra roligt att båda vinerna kommer från Andalusien, ett område som inte alltid har varit känt för kvalitetsviner. Men detta erkännande gör dessa två viner till de bästa representanterna för Spanskt vin hittills.

Det ena vinet

Det ena vinet är Alvear Pedro Ximénez Solera 1830 är ett vin gjort av det hundraåriga vinhuset Alvear. Som Carlos González, teknisk chef för Peñín Guide, påpekar, ”är det ett renodlat vin, som når excellens tack vare en noggrann och mycket långsam vinberedning”. Ett vin som också lämnar Montilla-Moriles, området där den söta druvsorten Pedro Ximénez når sin maximala smak och komplexitet.

Det andra vinet

Det andra stora vinet i denna utgåva är Conde de Aldama Amontillado ’Bota NO’, från Bodegas Yuste. Det är ett vin som kommer från en Solera från mitten av 1600-talet och representerar raden av mycket gamla och eviga amontillados som s bara kan hittas i några få Sherrysorter. Med González ord, ”ett vin vars slut är okänt och som kommer att fortsätta att finnas kvar i många år till, något som bara ökar dess redan breda spektrum av aromer och smaker”.

Priser

Annons

Alvear Pedro Ximénez Solera 1830, 37.5 Cl. Kan köpas för 275 € från Petit Celler.

Conde de Aldama Amontillado ’Bota NO’. För just ”Bota NO” har jag inte kunnat hitta något pris, men Conde de Aldama Amontillado 50 Cl, kan köpas för 89:90 på Bodeboca.

Jag måste dessvärre erkänna att jag personligen inte har smakat dessa viner. Det får bli en uppgift för Svenska Magasinets vinskribent Ola Josefsson när han väl är tillbaka från sin välförtjänta semester.

Viner

Prisbelönta viner av Guía Peñín.