Det förväntas protester då katalanska separatister planerar massdemonstrationer i centrala Barcelona i samband med det spanska regeringsmötet 21 december. Med anledning av det rekommenderar Sveriges ambassad att resenärer och bosatta i området att hålla sig undan stora folksamlingar och följa lokala myndigheters nyheter och rekommendationer. Det skriver ambassaden på sin webbplats.

Bilden visar den propaganda som CDR-aktivister sprider inför mötet i Barcelona på fredag då det förväntas oroligheter och upplopp i de centrala delarna. Tusentals poliser är kallade till Barcelona för att upprätthålla säkerheten.

Under de senaste veckorna har tonläget höjts i Katalonien där separatister från mer moderata till extrema grupper tänker protestera i samband med att centralregeringen har lagt ett regeringsmöte i Barcelona 21 december.

Regionalregeringens president i Katalonien Quim Torra använde nyligen krigsretorik då han hyllade Sloveniens självständighetskamp som ett exempel att följa. Det var en självständighetskamp som skördade många människoliv.

Torras uttalande har därefter trissat upp stämning ytterligare. Torra anklagas enligt nyhetsbyrån EFE för att skydda olagliga handlingar som planeras av försvaret av den republikanska kommittén CDR (Comités de Defensa de la República) 21 december i samband med ministermötet.

De extrema CDR-aktivisterna planerar att utföra ”olagliga handlingar” genom att blockera vägar genom att sätta upp hinder och att attackera offentliga byggnader.

Även företagarna och näringslivet är bekymrade för den allt mer inflammerade stämmaningen i Katalonien. 500 företagare ber Quim Torra att lyssna på dem i stället för de extremgrupperna ANC och CDR.

Även ungdomsrörelsen Arran med nära kopplingar till CUP, den mer extrema delen bland separatisterna, liksom Òmnium förväntas delta i protesterna.