Under årets första kvartal ökade de svenska bostadsköpen i Spanien med 30 procent jämfört med sista kvartalet för 2021. Trenden är tydlig med att allt fler svenskar väljer att hitta ett boende på varmare breddgrader. Det visar färska siffror från Registradores, den spanska motsvarigheten till fastighetsregistret, som Bjurfors Utland samlat in.
Den spanska bostadsmarknaden går fortsatt bra. Under första kvartalet 2022 gjordes 164.299 transaktioner fördelat på ny- och begagnatmarknaden. Det är en betydande ökning jämfört med fjärde kvartalet ifjol (+14,1 %) och den bästa kvartalssiffran sedan början av 2008.
Under årets första kvartal uppgick antalet köp av svenskar till 1.225 stycken vilket var en ökning med cirka 30 procent. Av de utländska köpen stod svenskar för 5,8 procent, vilket är en ökning från 5,2 procent.
– Vi ser ett jätteintresse bland svenskar för att köpa bostad i Spanien och den köpgrupp som ökar allra mest är barnfamiljer, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Utland. I takt med att fjärrarbetet blivit etablerat ser allt fler möjligheten att byta land. Spanien svämmar i dag över av svenska familjer där föräldrarna arbetar från solstolen och där barnen går i svensk skola.
Läs mer: Ett hem i solen
Priserna i Spanien steg med 3,1 procent i första kvartalet. På årsbasis var uppgången 5,3 procent. I områden som är vanliga bland svenskar var det också mestadels uppåt. Till exempel steg priserna kraftigt både på Teneriffa (4,3 %) och på Mallorca (5,7 %). Málaga (-1,2 %) och Alicante (-1,2 %) noterade däremot svagt sjunkande priser.
– Trots utmaningar med inflation och högre räntor syns inga tendenser till avmattning. Efterfrågan är hög och optimismen stor, vilket märks på korta säljtider och att det blivit tuffare att pruta. I städerna och i de attraktiva kustområdena kombineras detta dessutom med ett relativt lågt utbud, vilket trycker upp priserna ytterligare, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Utland.
Fakta: Utländska köpare i Spanien
Nationaliteter som var mest aktiva på den spanska bostadsmarknaden under första kvartalet 2022:
1. Storbritannien (12,03 %)
2. Tyskland (9,47 %)
3. Frankrike (7,05 %)
4. Marocko (5,80 %)
5. Sverige (5,76 %)
6. Belgien (5,67 %)
7. Nederländerna (5,04 %)
8. Rumänien (4,57 %)
9. Italien (4,16 %)
10. Polen (2,39 %)
Källa: Registradores