Juan Carlos Hurtado Sierra och Marina Muñoz García från Málaga är involverade i arbetet med att regalskeppet Vasa inte vittrar sönder. För att Vasamuseet ska kunna bevara skeppet intakt i tusen år behövs akut renovering.

Nyligen presenterade Juan Carlos Hurtado Sierra och Marina Muños García sitt examensarbete på Högskolan i Skövde. Juan Carlos och Marina är två internationella studenter som kommer från Málaga och som studerar sista året på Högskolan i Skövde. Tidigare har de studerat industriell mekanik vid universitetet i Málaga.

De har gjort en strukturell analys omkring beteendet av regalskeppet Vasa. Deras studier är ett samarbete med Uppsala universitet, där forskning pågår kring Vasas nya stödsystem. Byggnationen av stödsystemet är planerat att påbörjas år 2016.

Juan Carlos och Marina har studerat strukturen i Vasaskeppet, tätheten i materialet och vilken påverkan de olika träslagen och strukturerna har på Vasas hållbarhet i framtiden. Vasas yttre väggar är byggt av tre lager trä, vilka är sammansatta med dymlingar, det vill säga träpinnar.

Annons

Genom att titta på relationen mellan de olika lagren av trä och även strukturen på det så kunde de sedan simulera en modell av Vasa i datorn. Först skapade de en detaljerad simulation av vissa delar på skeppet, för att sedan simulera en modell av hela Vasa och dess struktur. Simulationen av modellen är baserad på tidigare forskning, originalritningar från Vasa och en egen analys av strukturen.

”Betydelsen i att göra en simulation av hela Vasa är en stor pusselbit i att konstruera ett bra stödsystem för Vasa”, säger Anders Biel, handledare i projektet och lektor i maskinteknik vid Högskolan i Skövde.

”Jag har förstått att Vasa är en viktig nationalskatt här i Sverige, och det är kul att hjälpa till att bevara det för vår framtida generation. Vår studie är en liten del som bidrar till något väldigt stort”, säger Juan Carlos Hurtado Sierra i ett pressmeddelande som idag citeras i dagstidningen La Opinión de Málaga.

Vasamuseet på Djurgården vill bevara skeppet i tusen år och har nu klarat 50 år ovanför vatten, vilket betyder att det är många år kvar tills målet är uppnått. För att nå målet behövs en rejäl upprustning och en stöttning av virket.

(Foto: Privat)