Jordskalv, tsunami och översvämningar. Den 19 till 21 oktober arrangeras en omfattande katastrofövning i regionen Andalusien. Ett simulerat jordskalv inträffar på östra delen av den andalusiska kusten. Västra Andalusien drabbas av tsunami och Guadalquivirdalen drabbas av översvämningar.
Så ser den katastrofövning ut som har fått namnet ”RespuestA 21” och som äger rum mellan den 19 till 21 oktober, skriver Junta de Andalucia i ett pressmeddelande.

Naturkatastrofer i form av jordskalv, flodvågor och översvämningar har blivit en vardag. Tredagarsövningen genomförs inom ramen för den andalusiska territoriella nödplanen (PTEAnd) i syfte att testa beredskapen.

Provinserna Almería, Granada och Málaga drabbas av ett jordskalv med stora konsekvenser. Samtidigt inträffar en olycka i provinsen Málaga med en tankbil som transporterar farligt gods.

En gigantisk flodvåg eller tsunami växer till och når provinserna Cádiz och Huelva.

Provinserna Jaén, Córdoba och Sevilla skadas svårt vid översvämningar i Guadalquivirdalen.

Den andalusiska regeringen har som mål att vara engagerade i den allmänna säkerheten. Aldrig någonsin tidigare har en sådan omfattande och ambitiös övning genomförts som kombinerar flera scenarier och möjliga risker.