UPPDATERAD 11 SEPT.
Branden som startade ca 21.30 i onsdagskväll på flera olika platser, spred sig snabbt och okontrollerat under natten och rasar fortfarande i området kring Estepona. Röken spred sig snabbt på torsdagsmorgonen och kunde ses ända till Malaga.

Branden är i skrivande stund ännu inte kontrollerad. Nyligen togs ett beslut att stänga två byar, Genalguacil och Jubrique, vilket beror på närvaron av Pyrocumulus, ett slags moln som bildas av luft som hävs till följd av t ex en skogsbrand eller ett vulkanutbrott. Lågorna, värmen och vinden skapar tillsammans ett moln som är fullt av glödande material och som riskerar att regna ner eld om det vill sig riktigt illa.

Väderförhållandena är riktigt ogynnsamma och de kommer sannolikt att förvärras de närmsta timmarna. Man förutspår vindbyar upp emot 40 km/timmen under kvällen och natten och Infoca har dragit tillbaka sin markpersonal. Hittills är 1000 personer evakuerade.

Just nu arbetar 36 brandbekämpningsflygplan som flyger konstant fram och tillbaka och hämtar vatten bl.a. i vattenreservoaren i Istan, flygplanen kan lasta upp till 50.000 liter vatten i en tank.

Mer än 500 brandmän arbetar tillsammans för att bekämpa elden som beskrivs som ett mycket hungrigt monster och som även tagit en brandmans liv vid 44 års ålder. Just nu fokuserar man på att försöka omringa branden och stänga in den, hittills har branden brett ut sig över 3.600 hektar mark.

Uppdatering: Det farliga molnet har under natten skingrats, man är åter på plats och arbetet har återupptagits med att bekämpa elden.