Hittills i år har bara ett gangstermord inträffat på Solkusten. Kriget mellan narkotikaligor har svalnat de senaste åren. Mycket på grund av covid-19-pandemin men även ett effektivt polisarbete har burit frukt.

2018 inleddes en våldsspiral på Costa del Sol med flera döda som föll offer när konkurrerande ligor gjorde upp. Det var avrättningar mitt på ljusa dagen, bilbränder och sprängattentat.

Los Suecos

Ett svenskt nätverk som ägnade sig åt torpedverksamhet fick stor uppmärksamhet i spansk media. Los Suecos, svenskligan, blev snabbt ett begrepp på Solkusten.

Svenska Magasinet berättade i förra veckan att omkring 120 svenska medborgare har gripits i Spanien sedan dess. Majoriteten på Costa del Sol.

Sedan 2018 har omkring 120 svenska medborgare gripits i Spanien. (Foto: Policia nacional)

Annons

Med karantän, nationellt nödläge, pandemin och riktade specialresurser vid polisen och Guardia Civil har det blivit slut på gängkrigen.

Dagstidningen ABC skriver att endast ett gangstermord har registrerats hittills i år. Tidningen nämner de senaste årens brutala uppgörelser där svenska torpeder spelat huvudrollen.

Våldsamheter

Visserligen fortsätter våldsamheter och uppgörelser att förekomma på Costa del Sol.

Tidigare i somras greps en känd 27-årig svensk influencer efter att ha knivhugget en 26-årig i halsen på en parkeringsplats vid ett hotell i Estepona. Mannen överlevde och svensken häktades för mordförsök. Något som Svenska Magasinet berättade om den 2 juni.

Enligt källor har 27-åringen blivit släppt och befinner sig i Marbella.

Släppta mot borgen

Även två av de svenskar som kopplas till uppgörelsen då Sofian Ahmed ”el Zocato” Barrak från Ceuta sköts till döds i bostadsområdet El Campanario i Estepona 2018 har blivit frisläppta mot borgen i väntan på rättegång.

Den ene svensken med initialerna A.A.K. är frisläppt efter att ha betalat en borgen på 75.000 euro. Ytterligare en svensk, med initialerna A.M, har betalat 20.000 euro i borgen.

Svenska Magasinet har tidigare skrivit att en rättegång var planerad till september/oktober. Den kommer att skjutas upp till mars 2023. Maxperioden på fyra år för häktning och frihetsberövande löper ut i november, skriver dagstidningen El Faro de Ceuta som nämner summor som de två svenskarna betalat för att gå fria.

Männen från Malmö har fått passen indragna, får inte lämna Spanien och ska anmäla sig regelbundet vid domstolen.

Svensk polis

När männen greps fick spansk polis hjälp av svenska kolleger. Flera av dem har varit verksamma i Malmö. De är åtalade för mord, för att tillhöra kriminell organisation och förfalskade ID-handlingar.

En domare har erkänt att ”risken för flykt är stor” då svenskarna har kopplingar till arabländer. Eftersom de förmodas tillhöra en organiserad kriminell organisation finns det ekonomiska tillgångar, något som polisutredningen visar.

Ett mord

Hittills i år har endast ett mord inträffat på Solkusten som kopplas samman till uppgörelser i den undre världen. Det gäller en händelse i juli då ägaren till en fastighet fann en död man som hade blivit bunden på en stol. Mannen hade blivit torterad och skjuten med flera skott.

Efter den händelsen fanns det en oro för att våldet skulle blossa upp igen. Men hittills har det varit lugnt förutom när fyra personer blev skjutna på strand- och nattklubben Opium i Marbella i samband med ett bråk på en VIP-avdelning. Här blev även en person knivhuggen. Samtliga överlevde.

Det ska tilläggas att Marbella kommun har dragit tillbaka tillståndet på strand- och nattklubben Opium för att spela musik då det framkommit att grannar och boende i området är trötta på oväsen vid anläggningen.