Kriminella med kopplingar till Sverige dras till sol och värme i Spanien. Sedan 2018 har cirka 120 svenska medborgare gripits i Spanien varav majoriteten på Solkusten.

Det senaste gripandet av spansk nationalpolis skilde sig jämfört med tidigare insatser som i regel sker på spanska fastlandet. Det gäller en efterlyst 31-årig svensk som greps i Arrecife på Lanzarote.

Senast greps en 31-årig svensk i Arrecife på Lanzarote.

En europeisk arresteringsorder var utfärdad på mannen av svenska myndigheter. Mannen ska ligga bakom flera bedrägerier som kan ge fängelse på sex år, enligt ett uttalande från nationalpolisen på Kanarieöarna skriver nyhetsbyrån EFE.

Den svenske mannen väntar på att bli överförd till Sverige.

Macheteattack

Förutom gripandet i Arrecife på Lanzarote lokaliserade nationalpolisen tre svenska medborgare i Algeciras och Sevilla i juli. De tre svenskarna var kända av svensk polis sedan tidigare och hade blivit dömda för misshandel, utpressning, grov kvinnofridskränkning, dödshot och droger. En av dem har straffats för brott över 20 gånger de senaste tio åren.

Nu var samtliga tre efterlysta för mordförsök efter en brutal macheteattack i Röbäck i Umeå kommun, något som Svenska Magasinet tidigare har berättat.

Costa del Sol

I en intervju med Sveriges ambassadör i Spanien, Teppo Taurianen, i Diario SUR hösten 2021 framkom det att polisen uppgav över 100 gripanden av svenska medborgare på Costa del Sol sedan 2018.

Läs mer: Ambassadören: Vi är medvetna om att det finns kriminella svenskar på kusten

Sedan hösten har ytterligare närmare ett tjugotal gripanden gjorts varav fyra de senaste veckorna. De flesta som grips har kopplingar till gängkriminella miljöer i Sverige.

I juli greps två svenska medborgare i Sevilla

Svenska Magasinet har varit i kontakt med UD:s presstjänst som uppger att ett tjugotal svenska medborgare i nuläget sitter frihetsberövade i Spanien.

– UD har uppgifter om att det idag är omkring 20 svenska medborgare som är frihetsberövade i Spanien, säger Alice Thoms, presskommunikatör vid Utrikesdepartementet, i en skriven mejl till Svenska Magasinet.

UD har ingen fullständig statistik över hur många svenska medborgare som gripits i Spanien sedan 2018. Frihetsberövanden utomlands behöver inte nödvändigtvis bli ärenden för UD.

Enligt Wienkonventionen om konsulära förbindelser ska en stat informera Sveriges ambassad/konsulat om en svensk medborgare frihetsberövats, förutsatt att den frihetsberövade själv vill det, skriver Alice Thoms.