Málagas feria är tillbaka efter att ha varit inställd på grund av pandemin 2020 och 2021. Hotellbeläggningen börjar närma sig 100 procent och det festglada folket laddar som aldrig förr.

Ferian inleds med ett hejdundrande fyrverkeri över Málagas hamn på fredag kväll klockan 23.50. 609 kilo fyrverkeripjäser smäller av under 1.200 sekunder. Nytt för denna gång är en show utförd av drönare som skapar ett ljusspel över Málagas natthimmel.

Viva la Feria!

Sedan blir det dans på gator och torg, färgglada kläder, skratt och sång, drycker och mat, nöjesfält och ännu mera dans på feriaplatsen under natten samt kultur och tjurfäktningar under kvällstid. Allt det där som ingår i en genuin Feria de Málaga.

Omkring 700 poliser finns på plats för att skapa trygghet och se till att allt går rätt till. Den senaste tidens rapporter om unga kvinnor som drabbas av ”nålstick” gör att säkerheten förstärks till årets feria. 36 övervakningskameror är uppmonterade i centrala Málaga.

På flera platser i Europa har det under sommaren rapporterats unga kvinnor som plötsligt känt sig illamående, yra och fått skarpa smärtor när de varit ute på krogen. Senare har de upptäckt att de haft ett nålstick någonstans på kroppen: en röd liten prick med ett blåmärke runt. Antalet misstänka fall med ”nålstick” har ökat även i Spanien något som Svenska Magasinet tidigare har rapporterat om.

Läs mer: Fullsatta tjurfäktningar på Solkusten

Ferian i Málaga pågår den 13 till 20 augusti. Under dagtid fram till klockan 18 är det Málaga centrum som är ferians epicentrum. Under sen kväll och natt är det på feriaplatsen Real Cortijo de Torres i utkanten av stan som gäller.

Ung som gammal är med.

Du som bor utmed pendeltågslinjerna Cercanías till Álora och Fuengirola och zon 1 och 2 (Málaga, Torremolinos och Cártama) reser för 1,80 euro. Zon 3 (Benalmádena och Pizarra) kostar 2,05 euro medan zon 4 som Fuengirola (C-1) och Álora (C-2) kostar 2,7 euro för en enkelbiljett till Málaga centrum.

Från flera busstationer på västra och östra Costa del Sol går det anslutningsbussar till feriaplatsen.