51.000 svenskar valde att flytta utomlands ifjol. Det var den högsta siffran på 100 år. Intresset för utlandsflytt har aldrig varit större. Många har väntat och nu är tiden inne för att göra slag i saken och skaffa ett boende i ett varmare land. Av Ola Josefsson
Höstens tre mässor i Stockholm, Göteborg och Malmö har lockat över 12.000 besökare vilket är rekordsiffror och officiella siffror från arrangören.
– Höstens mässa i Stockholm hade 40 procent fler besökare än mässan i vår, Göteborg hade 50 procent fler besökare och Malmö ökade också, säger Björn Simonsson, VD vid Fair Media International AB.
Enligt Björn stämmer allting just för tillfället. Valutaeffekten är tydlig menar han.
– Priserna har halverats på bara fyra år. Dels har priset på bostäder i Spanien sjunkit med i genomsnitt 30 procent sedan 2008. Lägg till att den svenska kronan har stärkts gentemot euron med 30 procent så har vi en prisminskning på upp emot 60 procent på fyra år.
– Lägg till att ränteläget är extremt lågt och att den inhemska svenska fastighetsmarknaden går bra.

Mäklarna är fullbokade med visningar på den spanska Solkusten.
– Jag har aldrig upplevt ett sådant driv som just nu, säger en mäklare till Svenska Magasinet.
-Vi är dubbelbokade eller trippelbokade. Jag har aldrig varit med om detta tidigare, säger en annan mäklare.

Svenska Magasinet och Spañien Magasinet finns med vid samtliga mässor. Under höstens tre mässor har besökarna fått ett eget exemplar av tidningen. Över två tusen besökare kom till nybyggda Malmömässan för att träffa nära 40-talet utställare vid Fastighetsmässan Köpa hus utomlands.

Bo Wennertorp från Global Accounting i Marbella höll seminarier inför fullsatta lokaler (bilden).
– Jag har aldrig under mina år vid mässorna i Sverige upplevt ett större intresse för Spanien. Det är Spanien som gäller.

Annons

Arrangören fick sätta in extrastolar och många besökare fick nöja sig med ståplats.
– Det bor 100.000 skandinaver på Solkusten varav 40.000 svenskar stundtals. Under de senaste fyra åren har priserna på bostäder på vissa områden sjunkit med mellan 40 till 50 procent.

När det var fullsatt vid lördagens och söndagens första seminarier om Spanien hade seminariet om Thailand 24 personer…
Thailand är på väg ut, nyhetens behag har lagt sig. Närheten till Spanien är oslagbar. Resenären kan välja att ta bilen, och flyget är ännu relativt billigt.

Samtidigt växer intresset för Portugal och Malta. Mycket beroende på förmånliga skatteregler för pensionärer.
– Sedan finns det annat att tänka på, som billig sjukvård och ett omfattande skandinaviskt föreningsliv. Det kan Solkusten erbjuda. Och så finns det svenska tidningar som Svenska Magasinet, sa Bo Wennertorp till en fullsatt seminariesal.

Reportage om fastighetsmarknaden i Spanien och mässorna i Sverige kommer i novembernumret av Svenska Magasinet samt i januarinumret av Spañien Magasinet.