Mindre än två veckor före Natotoppmötet i Madrid tog på fredagen Spaniens oppositionsledare Alberto Núñez Feijóo emot Sveriges och Finlands ambassadörer Teppo Tauriainen och Sari Rautio.

Den 18 maj lämnade Sverige och Finland in en ansökan om medlemskap i försvarsalliansen Nato. För Sverige innebar det ett historiskt steg för ett land som i utrikes- och säkerhetspolitiken länge betonat betydelsen av alliansfrihet.

Ansökan förväntas komma upp på bordet i Madrid även om Turkiet sätter vissa krav för att dra tillbaka sitt veto mot Sveriges ansökan.

Mötet kommer att hållas på Partido Populars partihögkvarter på calle Génova två dagar efter att partiet skickat ett förslag om säkerhet och försvar till regeringschefen Pedro Sánchez, skriver nyhetsbyrån Europa Press.

Alberto Núñez Feijóo säger att de ännu inte har fått något svar från ”regeringens socialistiska flygel” eftersom, som de påpekar, ”Podemosflygeln inte bara tvivlar på Spaniens närvaro i Nato utan också att de ifrågasätter att Spanien får organisera toppmötet.

PP beklagar att svaret från regeringen på förslaget har uteblivit och att det är lättare att ha möten och ta upp gemensamma problem med representanter för Sverige och Finland.

Det blir ett stort säkerhetspådrag vid natotoppmötet i Madrid med mer än 10.000 poliser på plats.

 

SPRICKA I REGERINGEN: UNIDAS PODEMOS STÖDER INTE SVERIGES NATO-ANSÖKAN