Under tisdagen avbröt mäklarbyrån Martinsa – Fadesa sina utbetalningar. Det är den första större mäklarbyrån som drabbas i större mått av krisen som sveper över den spanska marknaden. Både större byggherrar, banker såsom Banco Popular samt underleverantörer drabbas hårt av Fadesas ekonomiska problem.

Företaget förväntas inom kort säga upp 26,5% av sina arbetare som totalt uppgår till 880 personer.

Konsekvenserna av den ekonomiska krisen är mycket märkbara på den spanska marknaden. Börsen i Madrid har noterat nedgångar för byggherrar, mäklare, banker och försäkringsbolag.
Man ser också uppmärksamt på resultaten för fastighetsmarknaden, under de senaste tolv månaderna har priserna fram till och med juni gått upp med 2%, vilket innebär en reell nedgång (om man räknar in inflationen) med 3%.

Martinsa – Fadesas situation är inte unik. Experter anser att det finns en stor risk för att andra företag kommer att ställa in sina betalningar efter sommaren. Hittills i Andalusien har inga större företag och arbetsgivare drabbats men efter sommaren kan situationen komma att förvärras. I dagsläget ligger arbetslösheten inom byggnadssektorn runt 30%.