De flesta som besöker Spanien som turister upplever säkert att det kryllar av folk och att det ibland kan vara trångt och på gränsen till överbefolkat. Så kan det givetvis vara på vissa platser och framförallt under vissa tider på året. Men det finns också ett helt annat Spanien, det finns stora delar av landet som är praktiskt taget avfolkade.

Precis som Sverige har Spanien genomgått en stor migration av människor från landsbygd till stad. I Spanien inleddes flykten från landsbygden på 1950-talet, människor flyttade då till städerna för att hitta arbete i fabriker. Idag har vissa delar av Spanien bara två personer per kvadratkilometer, det är samma befolkningstäthet som Sibirien.

Detta är fallet i delar av Kastilien, ett stort område i centrala Spanien. Likadant är det i norra Aragonien och de södra provinserna i Extremadura. Av Jonny Erixon

Den spanske författaren Sergio del Molino skrev i sin reseskildring ”La España vacía” (det tomma Spanien) att Spanien är ett ”främmande land i Europa”. Detta eftersom ingen annan nation av liknande storlek på kontinenten har sådana demografiska öknar. Boken publicerades förra året den har tryckts i nio upplagor och har sålts i mer än 50.000 exemplar (finns som E-bok från 9:49 € och som tryckt bok från 21:85 €).

Men det pågår arbete för att återbefolka landsbygden, Jose Maria Carrascosa har startat en förening med det syftet. Själv kommer han från den lilla byn Sarnago i Kastilien, där flyttade den siste innevånaren ut redan för 37 år sedan.

”Avfolkningen här var brutal”, säger Jesus Hernandez, borgmästaren i San Pedro Manrique, en stad med cirka 600 invånare i närheten av Sarnago. Migrationen från regionen drevs på av ett beslut från 1965 av francoregeringen att plantera 22.000 hektar med pinjeträd för att försörja pappersindustrin, detta slog ut all spannmålsoding i området. Två år senare flyttade Carrascosas far hans familj till Tudela, en stad längre österut i den bördiga Ebrodalen.

Men för att återgå till byn Sarnago som en gång i tiden var hem för 400 personer, så har den inte glömts bort av de tidigare invånarna. De har nu återställt 25 av byns 40 hus till beboeligt skick med rinnande vatten och tillgång till elektricitet. Carrascosa som leder föreningens arbete med återställandet är stolt över sitt hus med tre sovrum i Sarnago och han besöker det regelbundet för kortare vistelser. Genom möten, en tidskrift och sociala medier uppmuntrar han andra tidigare invånare att upprätthålla kopplingen till byn.

Återupprättandet av bostäderna har dock ännu inte lett till några bofasta, främst beroende på den totala avsaknaden av service i byn som ligger cirka 200 kilometer nordost om Madrid. De enda som bor längre tid i byn är 71-årige Jesus Catalan och hans fru – de bor där mellan mars och oktober.

Framtiden för området kan vara landsbygdsturism, denna har vuxit kraftigt under de senaste åren i regionen. Här finns pittoreska skogstäckta dalar, berg och till och med fotspår efter dinosaurier. Men den verkliga springande punkten är att få igång lantbruket igen, det finns starka krafter i området som söker stöd till ekologiskt jordbruk, liknande de program som finns i Frankrike och Italien.

Bildtexter: Överst och nederst har vi byn Sarnago, bilderna kommer från Wikimedia Commons. Bilden i mitten visar författaren Sergio del Molino, bilden är från hans eget twitterkonto.