Intrånget kan förutom lägre internethastighet för dig också innebära ansenliga risker eftersom en hackare med onda avsikter lätt kan se dina transaktioner, kreditkortsnummer mm och om personen har olagliga aktiviteter för sig på nätet så spåras de inte till honom utan till dig.

Om du märker att din Internet-anslutning plötsligt har blivit långsammare så behöver det inte bero på din Internetleverantör det kan också vara så att någon, t.ex. en granne stjäl din wifi-signal. Andra tecken på att någon använder din wifi är tapp av signalen, det är inte ovanligt att signalen försvinner men händer det regelbundet så är det högst troligt att någon använder din wifi. Ett annat tecken är blinkande lampor på routern när du inte använder någon av dina enheter.

För att säkert veta om du har blivit utsatt för intrång så finns det flera metoder att använda. Enklast är att ladda ner en app för att hitta okända enheter på ditt nätverk. Det finns flera att välja på t.ex. Who is on my wifi (rekommenderas af Movistar), Wi-Fi-inspektör, F-Secure Router Checker,Wireless Network Watcher och androidappen Fing.

Du kan också logga in på routerns sida med användarnamn och lösenord. Alla routrar har olika detaljer men om du söker hittar du en statussida för din wifi-anslutning. Sök efter ord som enhetslista, bifogade enheter, anslutna enheter eller hemnätverk. Detta listar de enheter som för närvarande är anslutna till din router. Om du hittar några okända enheter kan de tillhöra någon som inte har där att göra. Har du inget lösenord och har fått routern av din internetleverantör så vänd dig till dem. Det finns dessvärre ingen helt hundraprocentig metod för att skydda sig mot att routern hackas, men det finns mycket man kan göra så att det blir betydligt svårare för hackaren.

Se till att du aktiverar WPA2-kryptering för trådlöst skydd. Om din säkerhet är föråldrad kan ditt trådlösa nätverk hackas inom några minuter. Förutom WPA2, se också till att din SSID (ditt nätverksnamn) är stark. Att använda standardnamnet för din router gör det enklare för hackare att bryta sig in i ditt system. Med en förutbestämd SSID kan hackarna använda en tabell för att matcha de vanligaste lösenorden för de vanligaste SSID. Se till att du skapar en lång SSID (max 32 tecken) tillsammans med ett starkt lösenord för att avskräcka hackare från att bryta sig in i ditt nätverk.

Din router levereras med en inbyggd brandvägg. Se till att du aktiverar den eftersom den kommer att göra ditt nätverk mindre synligt. Det finns några brandväggar som fungerar i stealth-läget som säkerställer att nätverket är dold. Testa brandväggen efter att du har konfigurerat så att den fungerar perfekt.

När alternativet Admin via Wireless är aktiverat kan du utöva dina administratörsrättigheter via wifi. Detta betyder att en hackare också kan utöva administratörsrättigheter från en avlägsen plats. När den här funktionen är avstängd måste du ansluta en Ethernet-kabel till routern för att göra ändringar. En hacker utan fysisk åtkomst till routern kan inte göra det och därför kommer ditt nätverk att vara säkert.

För ytterligare säkerhet kan du installera ett VPN (Virtuellt privat nätverk) på din router. På detta sätt, även om en hackare lyckas bryta sig in i nätverket, kommer de inte att kunna läsa meddelandena eftersom de kommer att krypteras. Det finns flera utmärkta VPN-tjänster som erbjuder 256-bitars kryptering för låga månadspriser. Undvik däremot gratisalternativ eftersom de inte ger tillräckligt skydd. När du köper ett VPN, fråga dem om deras tjänst kan installeras på en router. De bästa företagen erbjuder routerinstallation tillsammans med bra vägledning för att hjälpa dig med installationen.

Om du har fått en inkräktare så grips inte av panik. Återställ bara din SSID, ändra lösenordet och öka säkerheten. När du ändrar SSID kommer alla enheter att loggas av från nätverket. Ändra sen lösenordet så att inkräktaren inte kan logga in igen. Följ sedan de anvisningarna enligt ovan, det kan också vara bra att i sammanhanget ändra alla de lösenord du har på din dator och i dina telefoner.

En låg Internethastighet behöver inte vara orsakad av intrång eller av dålig internetuppkoppling från leverantören. En annan vanlig orsak är störningar från grannars nätverk, om en granne har en router med liknande frekvens kan det leda till att ni båda får lägre hastighet på era wifi-anslutningar.

Moderna routrar kan konfigureras så att den automatiskt hittar den bästa kanalen för nätverket och analyserar från en karta, mättnaden för att kunna välja den som bäst passar användarens behov. Men har du en äldre router så får du manuellt gå in i routerns konfigurationssida och ändra kanalfrekvensen, alternativt byta till en nyare router.

Illustrationsbild från pxhere.com
Artikel: Jonny Erixon.