Spanien har flest antal smittade och de första dödsfallen i Europa. Det var i mitten på maj som de två första smittfallen rapporterades i Storbritannien. Innan dess hade sjukdomen bara observerats i Afrika.

Sedan maj månad har smittspridningen tagit fart och Spanien (4.298) har näst flest smittfall i världen efter USA (4.907). Andra länder med många smittade är Tyskland (2.540), Storbritannien (2.367) och Frankrike (1.837).

Maspalomas Pride

Spanien var ett av de första europeiska länderna som upptäckte fall kopplade till händelser eller platser som Maspalomas Pride och bastuklubben Paraíso i Madrid som hade utbrott av sjukdomen i maj.

Senaste veckan bekräftade Spanien två dödsfall, i Valencia och i Córdoba. Tillsammans med ett inrapporterat dödsfall i Brasilien är de enda dödsfallen utanför Afrika.

Enligt en rapport från universitetssjukhuset La Paz i Madrid som publicerades i förra veckan i The New England Journal of Medicine är 95 procent av smittfallen kopplade till sexuella relationer mellan män.

Spanska hälsovårdsmyndigheterna publicerar information om hur man skyddar sig

Spanska hälsovården hänvisar till Världshälsoorganisationen WHO som varnar för att smittspridningen kan öka. Med över 18.000 bekräftade fall över hela världen uppmanas homosexuella att minska sina sexuella kontakter och att ge information om vilka personer som möjligtvis kan vara smittade efter nära kontakter.

Att antalet smittfall har ökat stort i Spanien kopplas samman med flera Prideevenemangen som arrangerades under de första tio dagarna i juli, förklarar en expert i Diario SUR.

Inkubationstiden (mellan infektion och uppkomst av symtom) för apkoppor är mellan 6 och 16 dagar även om det kan variera mellan 5 och 21 dagar.

Vaccinbrist

Bristen på vaccin gör att det är svårt att bekämpa apkoppor i Spanien. Hälsovårdsmyndigheterna har bara 5.300 doser som kom den 28 juni. Ytterligare 7.000 doser ska anlända de närmaste dagarna

Madridregionen har flest inrapporterade fall (1.462) följt av Katalonien (1.226), Andalusien (498), Valenciaregionen (213), Kanarieöarna (102), Baskien (98), Balearerna (89), Aragonien (45), Galicien (37), Asturien (36), Castilla y León (31), Castilla-La Mancha (23), Extremadura (20), Murcia (19), Kantabrien (15), Navarra (8) och La Rioja (2).

Läs mer: Fiestas chemsex trolig orsak till utbrott av apkoppor enligt experter