Torkan i södra Spanien får allt större konsekvenser. Flera kommuner på östra Costa del Sol stänger strandduschar. Vattennivåerna i reservoarerna är rekordlåga vilket drabbar strandgäster i Rincón de la Victoria, Vélez-Málaga och Algarrobo.

Den 31 oktober 2008 låg kapaciteten i La Viñuela-dammen öster om Málaga på 9,2 procent av sin kapacitet. I nuläget ligger den på 12,8 procent vilket betyder att om det inte kommer någon nederbörd de närmaste månaderna får vi uppleva samma siffra i år som 2008.

Nyligen gick det ut en uppmaning till 31 kommuner på östra Costa del Sol om att spara vatten och dra ned på konsumtionen 20 procent.

Från idag är strandduscharna stängda i Rincón de la Victoria, Vélez-Málaga och Algarrobo. I de två förstnämnda kommunerna fungerar endast fotduschar.

Borgmästaren i Vélez-Málaga, Antonio Moreno Ferrer (PSOE) säger att ”det inte är lätt att fatta ett sådant här beslutet mitt under sommaren och med stränder fulla av badgäster och turister. Men vi står verkligen inför en kritisk situation och alla åtgärder som kan bidra till att mildra effekterna av torkan måste genomföras”.

Torrox och Nerja

I Torrox och Nerja kommun fortsätter duscharna på stränderna att fungera.

Borgmästaren i Torrox, Óscar Medina (PP), förklarar att de inte vill skada för turismen och tillägger att de har 90 duschar.

– Jag har bett om en rapport för att få en överblick över förbrukningen dessutom har vi egna vattenresurser i kommunen även om vi nyligen köpte vatten också från Axaragua.

Även Nerja har eget vatten från floden Chíllar.