Ifjol var vattenståndet för lågt för att flamingofåglar kunde häcka i den kända lagunen nära Fuente de Piedra norr om Málaga. Under 2022 har naturreservatet registrerat mer än 3.700 flamingokycklingar varav 600 nyligen ringmärktes.

Det är regionregeringen Junta de Andalucía i samarbete med Iberdrola som står för ringmärkningen som pågått sedan 1986.

Ifjol blev det inga flamingokycklingar på grund av för lite vatten i lagunen. Den regniga våren 2022 bidrog till bättre förhållanden och att det var tillräckligt med vatten i lagunen.

42 cm djup

Tack vare nederbörden som registrerades i mars månad hade lagunen ett djup på 42 cm i början av april vilket gjorde det möjligt att hysa mer än 8.700 par och totalt 3.764 kycklingar varav 600 har blivit ringmärkta.

Annons

Ungefär 400 personer medverkade vid ringmärkningen senaste veckoslutet.

Ringmärkningen gör att det är möjligt att studera fåglarnas liv och rörelser utan att behöva fånga dem vid våtmarker runt Medelhavet och nordvästra Afrika, enligt generaldirektören för miljö, biologisk mångfald och skyddsområden, Giuseppe Aloisio.

80 procent av de flamingos som har häckat i år är själva födda i lagunen Fuente de Piedra medan 16 procent är födda i franska lagunen Camargue och de övriga i Italien, Sardinien eller Ebrodeltat.

Flyga efter 90 dagar

Flamingokycklingarna är flygfärdiga efter 90 dagar och de beräknar att lämna Laguna de Fuente de Piedra i september.

Laguna de Fuente de Piedra på 1.400 hektar betraktas som en av de främsta våtmarkerna för reproduktion av flamingos i området Medelhavet och Nordvästra Afrika.

Sedan ringmärkningen inleddes 1986 har 19.577 kycklingar märkts. Sedan 1984 har totalt 230.948 flamingokycklingar fötts i lagunen.