Spanien beskrivs som en funktionell demokrati och ligger kvar på samma nivå sedan tidigare. I Sverige pekar siffran nedåt och landet står för en av de största nedgångarna de senaste tio åren. Det är The Economist forskningsenhet som under de senaste tio åren bedömt världens länder efter hur demokratiska de är. Rent generellt minskar demokratin i EU-länderna och Sverige står för en av de största nedgångarna.
Under de senaste tio åren har den genomsnittliga poängen för de 28 medlemsländerna minskat från 8,16 till 7,93 på den tiogradiga skalan vilket innebär att de klassas som en ”demokrati med anmärkningar” mot att tidigare hamnat i högsta kategorin: ”funktionell demokrati”. Det skriver Europaportalen.se som hänvisar till studien.
Studien är intressant eftersom det finns krafter i Spanien som menar på att demokratin minskar i landet. Det gäller inte minst separatister och regionala radikala nationalister i Katalonien som kräver folkomröstning om regionens självstyre. De för ofta fram argumentet att det förekommer polisvåld, brist på yttrandefrihet och demokratiska rättigheter.
Undersökningen från The Economist forskningsenhet visar å andra sidan att landet är en funktionell demokrati och att siffran för Spanien inte pekar nedåt som exempelvis för Sverige som tillsammans med Grekland, Nederländerna och Ungern haft den relativt sämsta demokratiska utvecklingen i EU.
Trots försämringen räknas dock Sverige som EU:s mest demokratiska land enligt The Economists index.