En ljustavla med klocka som räknar ned på gatan Estafeta nära Hemingwaystatyn fångar min uppmärksamhet. Den visar den exakta tiden på sekunden hur mycket som återstår tills San Fermín startar. I nordspanska Pamplona kretsar det mesta kring helgonet.

San Fermín 2024 och det festas som aldrig förr. Den 6 juli brakar det loss och håller på dygnet runt fram till den 14 juli och ingenting är sig likt. Och alla är klädda i rött och vitt.

Även om Pamplona är så mycket mer än San Fermín så går det inte att komma ifrån att de där julidagarna varje år är det största och bästa intrycket för många.

Pamplona

Överallt i Pamplona finns bilder och motiv från tjurrusningar

San Fermín är festivalen som hålls till helgonet San Fermíns ära. Klockan 12 den 6 juli inleds festligheterna med att borgmästaren går ut på kommunhusets balkong och officiellt inviger festen var på ett fyrverkeri följer. Vid midnatt den 14 juli avslutas festivalen med sången Pobre de Mí:

Pobre de mí, pobre de mí, que se han ’acabao’ las fiestas de San Fermín (Stackars mig, stackars mig, för nu är San Fermín-festen slut).

 

 

 

 

Pamplona

Kommunhuset i Pamplona har en central plats när San Fermín startar den 6 juli

”Encierron”

Annons

Däremellan händer ett och annat. Som ”encierron” den 875 meter (några säger 849 meter) långa tjurrusningen eller tjurränningen som Pamplona mest förknippas med. Klockan 8 varje morgon från den 7 till 15 juli släpps sex tjurar och sex oxar från Corralillos de Santo Domingo nära floden Arga. Med direktsändning i spanska tv 1.

Då har festdeltagarna dessförinnan samlats framför helgonet bakom en glasskiva i muren längs Santo Domingo. Där har de en kort ceremoni framför helgonbilden av San Fermín. De skanderar:

Till Sankt Fermin ber vi
då du är vårt skyddshelgon
att du leder oss
under encierron och ger oss din välsignelse.

Före tjurrusningen samlas deltagarna framför helgonbilden av San Fermín

Sedan avfyras en fyrverkeriraket och stridstjurarna, toros bravos, släpps ut på gatan…

De som är modigast springer framför tjurarna. Löparna är klädda i vitt och bär en röd näsduk (pañuelo) runt halsen och ett rött tygskärp (faja) kring midjan. Alla (nyktra!) och friska över 18 år får vara med och springa. Det är gratis…

De som medverkat i tjurrusningen beskriver det som en adrenalinkick. Stefan Lindwall, bosatt på Costa del Sol, har varit på plats flera gånger berättar:

– Tänk er 2.000 människor. Sex tjurar på 550-650 kilo. Sex kastrerade oxar. Får gatan Estafeta att gunga. Då är man torr i munnen och adrenalinet sprutar!

Om inget konstigt händer tar det vanligtvis mellan 2 och 3 minuter för tjurarna att springa via Santo Domingo och Estafeta fram till tjurfäktningsarenan som öppnade 1922 och som är den nästa största i Spanien med plats för 19.721 personer.

Helgon

Tjurrusningen har sin tradition i det katolska helgonet Sankt Fermín av Amiens som är Navarras skyddshelgon och som uppges ha mött martyrdöden och blivit dödad av en tjur. För att hedra helgonet San Fermín så medverkar deltagarna och riskerar sina liv springande framför stridstjurarna.

Fermín som var son till en romare föddes i Pamplona år 272 när delar av den Iberiska halvön var Pompaelo och ingick i Romarriket. Fermín omvändes senare till kristendomen.

Hemingway

Författaren och journalisten Ernst Hemingway (1899-1961) trivdes förträffligt i nordspanska Pamplona. Han kom hit första gången 1923 och var här minst åtta eller nio gånger. Sista gången var 1959. Hans staty står utanför tjurfäktningsarenan och fotograferas flitigt av besökare.

På en vandring genom stan dyker små skyltar upp som berättar var Hemingway brukade sova, äta eller dricka. Själv blir jag stående utanför Hotel La Perla vid Plaza del Castillo. På en skylt till hotellet läser jag att Hemingway bodde i suite 201.

På samma plaza med husnummer 44 ligger Café Iruña där Hemingway var en av stammisarna och där novellen ”Och solen har sin gång” från 1926 delvis kom till.

Klassiska Café Iruña där Hemingway ofta var öppnade 1888

Hela Pamplona är Hemingway vilket också beror på boken ”Och solen har sin gång” som utspelas här under San Fermín. Den har bidragit till att festivalen blivit internationellt uppmärksammad och har besökare från hela världen.

Hemingway är alltid närvarande i Pamplona

Glada dagar

Det är livets glada dagar. Festglada besökare klädda i vitt och rött kör järnet utan en tanke på morgondagen.

Det fortsätter dag efter dag i över en vecka. Vissa besökare sover utomhus eftersom alla logi är upptagna. San Fermín vill de inte missa varför en bänk i en närbelägen park blir övernattningsställe om det inte blir några timmars sömn i bilen.

Nya bekantskaper knyts och kanske någon vänlig själ öppnar upp sitt boende för en tillfällig gäst på besök.

Gastronomi

Även om Pamplona förknippas med San Fermín och tjurrusningen är det alltid en plats att resa till. De flesta som varit här återvänder. Även om du inte är tjurfäktningsentusiast, aficinados, så har Pamplona något för alla. Det är också gastronomi och vin.

Kvarteren runt Plaza del Castillo får gomseglen att svaja. Det är dofter och smaker om vartannat. Själv brukar jag hålla till längs San Nicolás eller på Antigua Rua de las Tornerias som var det tidigare namnet.

Längs bardiskarna är stora fat med pintxos framsatta. Det är kombinationer, smakupplevelser och färger.

En kväll i Pamplona gör ingen besviken. Och har du fått din plats vid bardisken vill du knappast lämna den.

Längs bardiskarna är stora fat med pintxos framsatta

Vi väljer dock att cirkulera och gå vidare. Det finns så mycket att se, dofta och smaka på.

Lokala viner från Navarra rekommenderas. Även om grannen La Rioja är mer känt så är Navarraviner mycket bra och regionen är kända för sin egen stil.

Det går under uttrycket Navarrablend där Tempranillo blandas med Cabernet Sauvignon och Merlot. Ett annat flaggskepp är druvan Garnacha som skördas tidigt och används till rosévin.

Jag ber om vintips och förslag och blir sällan besviken. Det är lätt att samtala med den lokala befolkningen och alla har sina favoriter bland pintxos och viner.

Själv fastnade jag för vinproducenten Emilio Valerio och vinet Usuaran.

Bardisken är att föredra framför ett bord. Vid baren får du bästa servicen och du hamnar mitt i skådespelet.

Invånarna i Pamplona är glada och bjuder på sig. Det är sång på gatan och sång på baren och du inbjuds att vara med i en virvlande dans.

Förbered dig på San Fermín

Packa ned åtta rena och strukna vita byxor, t-shirts och skjortor, en näsduk från din lokala peña (tjurfäktning), den officiella från Pamplona med Navarras vapen och bekväma skor. Klockan 12 den 6 juli är du på plats framför kommunhuset i Pamplona och knyter den röda näsduken runt halsen.

Navarra – natur och historia

Det gamla kungariket Navarra är fyllt med historia och naturupplevelser. Det är en välmående region med smak- och doftupplevelser. Här serveras truchas a la Navarra, grillad öring fylld med spansk skinka, svamp, vitlök och persilja. I skogen finns rikligt med viltkött och svamp som gör att Revuelto de setas, äggröra med blandsvamp, är en vanlig maträtt.
Regionen är känd för grönsaker, kronärtskockor, sparris och paprika som håller högsta kvalitet liksom fårosten från djur som går på grönbete året om.

Pilgrimer på vandring västerut

Pamplona är också pilgrimer på väg västerut mot Santiago de Compostela.

Norr om Pamplona på Pyrenéernas sydsida ligger Roncesvalles. I en länga som tidigare var kloster är det numera hotell. I foajén på morgonkvisten står pilgrimer startklara inför dagens vandring västerut.

Bergspasset Roncesvalles är känt från Rolandssången som handlar om riddaren Roland som stupade på platsen.

Sträckan från Roncesvalles till Santiago de Compostela mäter 790 km.

En avstickare med övernattning i Pyrenéerna i den höga friska luften kan rekommenderas under ditt besök i Pamplona.

Och på väg mellan Pamplona och Roncesvalles har du Bodegas Irache. Det är 150.000 pilgrimer som passerar Irache i Navarra varje år. Och bodegan fyller på med 100 liter gratisvin varje dag. Kranen ger vin till torra strupar hos pilgrimerna och invigdes 23/11 1991.

Övernattning

Pamplona har flera trivsamma hotell och vandrarhem. Centralt beläget och några minuters promenad från kommunhuset ligger fyrstjärniga Hotell Maisonnave på calle Nueva 20.