Försvarsministern Carme Chacón, meddelade under gårdagen att man inom kort kommer att påbörja att förstöra de klusterbomber som finns i de spanska militär arsenalerna.

Chacón definierade klusterbomberna som ”ett dödsstraff utan dom” och försäkrade att man inom mindre än två år beräknar ha förstört de 5.000 bomber som man har.

Spanien är därmed ett av de första länderna som skrev under avtalet under Dublinkonferensen som först tar beslutet att definitivt utesluta den här typen av bomber.

Klusterbomber innehåller ”ett stort antal mindre explosiva laddningar” och är inte mycket större än en läskeburk. Människorättsorganisationer över hela världen beräknar att drygt 100.000 personer har dödats av klusterbomber, av dem har 98% varit civila offer.

Annons

Man beräknar att 360 miljoner av denna typ av bomb har använts under Balkankriget, i Afghanistan, Irak och Libanon. Av dessa har mellan 5-30% inte detonerat och finns därför fortfarande spridda på marken, något som innebär en stor risk för befolkningen i dessa områden. Många barn har trott att det varit en leksak på grund av sitt lilla format, med fruktansvärda konsekvenser.

Fotnot: Wikipedia säger följande: ”Användandet av bombkapslar är mycket kontroversiellt, bland annat på grund av att cirka tio procent av bombkapselns bomber inte detonerar, vilket försvårar återuppbyggnaden av ett bombat område och kan leda till stora civila förluster årtionden efter konfliktens slut.”