Är du redan under våren trött på att ni inte talar med varandra eller inte har sex med varandra? Har du tänkt ”under sommaren löser sig nog allt, mindre stress och mer tid för varandra, gör nog att vi både pratar och älskar mer”?

Det är inte sant. Vanligtvis går det från dåligt till sämre om det är större problem som vi tar med oss in i vår sommarsemester. Psykologer har konstaterat att det är fler som separerar sig eller går igenom en allvarlig kris när sommaren tar slut. Ändrade rutiner, ”att nöta mer” på sin partner och tillbringa mer tid tillsammans med varandras familjer kan öka konflikterna.

Många väntar med att söka professionell hjälp för att rädda förhållandet när allting står på sin spets och man inte står ut längre. Psykologen Esteban Cañamares, som är specialiserad på parterapi, rekommenderar att uppsöka hjälp redan vid de första symptomen på bristande kommunikation och avsaknad av sexuella relationer med sin partner.

Som alltid är det viktigt att komma ihåg att problem i förhållandet inte bara gäller en utan två. Det är viktigt att dela upp olika uppgifter och ansvarsområden mellan sig, det underlättar om man planerar i god tid den tid man tänker semestra tillsammans med familj, på så sätt är förbereder man sig på ett annat sätt mentalt, om man tycker att det är komplicerat med den intensiva semesterperioden i tvåsamhet.