4.000 euro tar organiserade maffialigor för att transportera migranter över Gibraltar sund i Medelhavet med vattenskotrar. Nu utökar Spanien kontrollen vid Gibraltar sund när det gäller illegal invandring och narkotikasmuggling.

Antonio Sanz som är regeringens delegat i regionen Andalusien tillsammans med Jesús Núñez vid Guardia Civil i Algeciras visade vid en presskonferens nyligen de vattenskotrar som gränspolisen i enheten GEAS (Grupo Especial de Actividades Subacuáticas) har fått till sitt förfogande.

Vattenskotrarna kan komma upp i 100 km/h och har en räckvidd på mer än tre timmar. ”Det blir en bra förstärkning som bidrar till det viktiga arbete som de 826 gränspoliser utför i Gibraltar sund i kampen mot illegal invandring, organiserad brottslighet och narkotikahandel.

Under sommaren har gränspolisen i Gibraltarområdet förstärkts med 150 personer vid Guardia Civil och nationalpolisen enligt OPE-planen för sommaren (Plan Verano Seguro, la Operación Paso del Estrecho).

Annons

Jämfört med förra året har människosmugglare som använder sig av mindre vattenfarkoster ökat med 180 procent i år. Det är i huvudsak minderåriga som smugglas in i Spanien via vattenskotrar. Av de som myndigheterna omhändertagit är 72 procent minderåriga (84 män och tre kvinnor).