Från höstterminen i år tillagas inte skolmaten i skolköket. I stället tillverkas den upp till 250 kilometer från skolan för att sedan transporteras ut till 350 skolmatsalar i provinsen, skriver dagstidningen La Opinión de Málaga.

Ett antal företag har anlitats av regionalregeringen Junta de Andalucía för att tillverka halvfabrikat som transporteras upp till 250 kilometer för att slutligen nå skolor där den sedan värms upp. Som skäl till det nya tillvägagångssättet uppger man hygieniska skäl.

Nu höjs rösterna mot systemet och kritiken kommer från föräldrarna som vägrar att barnen äter den uppvärmda maten. Om den nu har blivit uppvärmd vill säga.

I förra veckan kom maten till skolan colegio Virgen de Gracia i Archidona djupfryst och eleverna kunde inte äta maten på grund av tidsbrist.

Annons

Ifjol var det 55.494 skolelever som använde sig av tjänsten att få mat serverad i skolan enligt siffror från Delegación Provincial de Educación. Många får bidrag från staten för att kunna ta del av servicen. Hela 70 procent av föräldrarna fick ifjol någon form av subvention.

Till i höst har skolmaten blivit 30 procent dyrare med det nya systemet. Andalusien har den billigaste skolmaten, den kostar 4,50 euro per portion.