Lågprisflygbolaget Ryanair storsatsar i Málaga med flera nya rutter däribland Stockholm-Arlanda. Det betyder att bolaget blir ledande i Málaga med flest resenärer. Prognosen är fem miljoner resenärer 2021. Det berättade bolagets kommersiella chef Jason McGuinness vid en pressträff på tisdagen.

Redan under nuvarande sommarhalvår trafikerar Ryanair 77 rutter till/från Málaga med 315 flyg/veckan. Sex nya linjer från i sommar är Belfast, Fez, Menorca, Rabat, Pisa och Sofia.

– Som det största flygbolaget i Spanien är vi mycket glada att kunna bidra till återhämtning och att turismen växer trots utmaningarna med Covid-19-pandemin, säger Jason McGuinness.

Antalet resenärer har ökat senaste tiden och på tisdagen rapporterades det om långa köer både i terminal 2 och 3 vid Málaga flygplats.

Från den 19 juli utökas trafiken ytterligare efter att Storbritannien meddelat att fullt vaccinerade brittiska medborgare inte behöver vara i karantän efter att återvänt från Spanien. Ryanair utökar med 200.000 flygsäten till Spanien varav 60.000 till Málaga.

I oktober inleds vintersäsongen. Ryanair planerar för 73 rutter till/från Málaga-Costa del Sol vilket är rekord för en vintersäsong. Åtta nya rutter tillkommer sedan tidigare.

Det är Stockholm-Arlanda, Århus, Lanzarote, Paris-Beauvais Tillé, Kaunas, Agadir, Riga och Turin.

Jämfört med tidigare år blir antalet avgångar färre samtidigt som antalet rutter ökar. Totalt 250 flyg i veckan med anslutningar till 19 länder i Europa.

– Att antalet destinationer i vinter är fler beror på att vi förväntar ett ökat resande. Högsäsongen som normalt är sommaren förlängs på grund av fler vaccinerade. Det blir en ökad efterfrågan under september, oktober och november, säger Jason McGuinness.

Ryanair har just nu elva flyg stationerade vid den operativa basen i Málaga med 330 anställda.

McGuinness säger att flygbolaget har börjat ta emot en del av ordern på totalt 210 nya flygplan de närmaste tre åren. Målet är 200 miljoner resenärer i Europa 2026.

Läs mer: Lättnader i restriktioner för fler svenska resenärer