Rikssnittet i Sverige för antalet fall per 14 dagar och 100.000 invånare ligger på 33 stycken. Det gör att allt fler svenskar från 12 års ålder från måndag den 12 juli inte behöver bevis på komplett vaccination mot covid-19 senast 14 dagar före inresa, ett negativt testresultat i NAAT-test (ex. PCR) eller av EU godkänt antigentest (max 48 h gammalt vid inresa) eller ett intyg på genomgången covid-19 infektion max 180 dagar gammalt.
Det finns vissa enskilda områden i Sverige som har högre smittfrekvens. Spanska hälsodepartementet har publicerat en lista gällande högriskländer/områden mellan 12-18/7. Dit hör norra Mellansverige och övre Norrland som anses vara högriskområden i Sverige. (Se gult markerade områden på kartan här intill).

Sveriges ambassad i Madrid skriver på sin webbplats:
”Det vill säga, om din bostadsort ligger i något av dessa områden så behöver du intyg för resa till Spanien, om du däremot har din bostadsort i någon annan del av Sverige så behöver du ej visa upp något intyg/certifikat ovan”.

Övriga svenska resenärer som har sin hemvist i gröna områden på kartan behöver från måndag den 12 juli inte visa upp något intyg/certifikat som negativt antigentest eller PCR-test.

Hälsodeklarationen är dock fortfarande obligatorisk oavsett din bostadsort.

Samma sak gäller för norska, danska och finska medborgare som har sin hemvist i gröna områden i respektive land.

Observera att Kanarieöarna vidhåller tidigare restriktioner oavsett varifrån i Sverige du reser ifrån. Det är upp till varje land att bestämma vad som krävs för inresa och reglerna kan ändras med kort varsel. För mer information kontakta Spaniens ambassad i Stockholm.

Hälsodeklarationen hittar du här och är obligatorisk för inresande till Spanien tidigast 48 timmar innan ankomst till Spanien.

Fotnot. Rikssnittet i Spanien för antalet fall per 14 dagar och 100.000 invånare ligger på 316,17 stycken.

Fram till söndagen den 11 juli gäller följande

För dig som har din hemvist i Spanien: Så får du ditt digitala vaccinpass